Workshop bij Bakkerij de Anti Gluut

Mijn passie voor koken is ontstaan doordat ik vroeger enorm veel deed bakken. Vooral als klein kind vond ik bakken geweldig. Van brood tot cake en van pepernoten tot koekjes. Naarmate ik ouder werd, ben ik steeds minder gaan bakken. Dit kwam door tijdsgebrek, maar ook door het feit dat de baksels niet lekker waren. Het was vaak droog, smakeloos en viel uit elkaar. Het vinden van de juiste recepten en ingrediënten was enorm lastig. Keer op keer teleurstelling bij het proeven van de baksels zorgden ervoor dat ik ben gestopt met bakken.

 

Er zijn ondertussen veel nieuwe producten en recepten op de markt en ik wilde dus graag weer eens een poging gaan wagen. Om er weer helemaal in te komen ben ik op internet gaan zoeken naar tips & tricks. Tijdens het zoeken kwam ik het bedrijf van Manuela, bakkerij de anti gluut, tegen. Naast het feit dat ze op bestelling gebak maakt, geeft ze ook diverse workshops. Een workshop is natuurlijk de ideale manier om weer in de baksferen te komen. Ik koos ervoor om samen met mijn moeder de workshop ‘dripcake’.

 

Afgelopen zaterdag reden mijn moeder en ik naar Sint Willebrord, Noord Brabant, waar wij enthousiast werden ontvangen door Manuela in haar prachtige bakkerij aan huis. De keukenruimte staat er al een tijdje en sinds een half jaartje is er achter de keuken een mooie werkruimte waar de workshops worden gegeven en Manuela werkt aan alle prachtige taarten voor haar klanten.

 

Aangekomen bleken mijn moeder en ik de enige te zijn. De workshops worden sowieso in kleine gezelschappen gegeven zodat iedereen alle aandacht kan krijgen die nodig is. Voordat we begonnen met de workshop hebben we elkaar kort leren kennen.

 

Manuela is begonnen met glutenvrij bakken toen ze vanwege haar gezondheid gedwongen werd te eten zonder gluten. Uiteindelijk bleek het geen coeliakie te zijn en kon ze weer gewoon gluten eten. In de jaren dat ze wel glutenvrij moest eten heeft ze heerlijke glutenvrije bak recepten gecreëerd en een groot klantenbestand opgebouwd met haar bakkerij de anti gluut. Na wat klanten onderzoek bleek hoe erg er werd genoten van haar taarten, waardoor ze besloot door te gaan met haar baksels.

 Na de kennismaking was het tijd om te gaan beginnen met de workshop. Als eerste moesten we nadenken over waarvoor we een taart wilde maken, welke kleur hij moest krijgen en welke smaak. Ik koos voor roze, omdat ik de taart als verrassing wilde maken voor mijn zus haar verjaardag. Mijn zus is heel erg van het neutraal en rustig, roze is iets wat ze verschrikkelijk vindt. Uiteraard zou ik niet het irritante jongere zusje zijn als ik niet precies datgene zou kiezen wat zij vreselijk vond. Als smaak kozen mijn moeder en ik voor aardbei; een lekkere smaak en het paste mooi bij het roze thema.

 

De room was al gemaakt, omdat dit erg lang in de mixer moet. De standaard smaak was vanille en de kleur was wit. Er moest dus aardbei smaakstof en roze kleurstof worden toegevoegd. Alles beetje bij beetje en natuurlijk heel de tijd proeven tot we tevreden waren.

 

Toen de room klaar was gingen we aan de slag met de al gebakken taart. Het eerste wat mij op viel was de structuur van de taart; luchtig en stevig. 100% het tegenovergestelde van mijn gemiddelde cake/taarten die droog zijn en uit elkaar vallen.

De taart werd in 3e gesneden en tussen elke laag kwam de aardbeienroom. Toen de taart weer compleet was gingen we de taart insmeren met de room. De room werd netjes glad gestreken en daarna in de koelkast gezet zodat het kon opstijven.

 

Terwijl de room aan het opstijven was, was het tijd om de chocola te maken voor de drip. Uiteraard werd deze weer lekker fel roze, om in de juiste sferen te blijven. Toen de chocola klaar was kwam het echte werk; het drippen. Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een vaste hand, een spinnende hand en zwaartekracht. Dat laatste hebben we gratis en voor niets op de aarde, dus slechts 2 handen moeten worden toegevoegd. Het voordeel is dat vrijwel iedereen hiermee geboren wordt, het lastige is alleen dat de ene hand stil moet blijven en de ander moet zorgen dat de taart blijft ronddraaien.

 

De eerste drips gingen bij mij een beetje bibberig, maar gelukkig had ik het snel onder de knie en kwamen er ook mooie drips tevoorschijn. Het handige van een taart; je kunt een voor en achterkant creëren dus die lelijke drips ziet niemand zolang je de taart voor een muur zet.

 

Na het drippen was het tijd om de taart te versieren. De hele tafel was gevuld met vers fruit, glutenvrije koekjes, chocola, popcorn, lolly’s en ander lekkers. Ik wilde mijn taart zo hysterisch mogelijk en hiervoor had Manuela nog iets geweldigs in haar kast staan; Fel roze veren.

 

Beide taarten gingen mee naar huis, één de vriezer in voor mijn zus haar verjaardag en de andere werd meteen aangesneden om te proeven. DE taart was heerlijk! Mijn ouders, die geen coeliakie hebben, waren net als ik fan. Als je het mij vraagt zijn personen zonder coeliakie de beste testers om te proeven of het lekker is. De taart heeft de test met vlag en wimpel gehaald!

 

Tijdens de workshop was geen vraag te veel voor Manuela, overal had ze een antwoord op en alles wilde ze met liefde aan je uitleggen. Ik heb dus ook veel tips en leermomenten gehad die ik zeker ga toepassen om mijn bakkunsten te verbeteren. Daarnaast heeft Manuela haar recepten met mij gedeeld. Ik kan dus ook niet wachten om thuis zelf aan de slag te gaan. Daarnaast ga ik ook zeker over een half jaartje de workshop fondant bij Manuele doen. Deze workshop is iets meer voor gevorderden, dus ga ik thuis nog even aan de slag voordat ik weer naar Sint Willebrord rijd.

 

Ik raad iedereen aan om een workshop te volgend bij Manuela. Er zijn diverse workshops, waaronder workshops voor kinderen. Daarnaast bakt ze ook met veel passie en liefde (cup)cakes en taarten op aanvraag. Omdat er steeds meer aanvragen zijn, heeft Manuela afscheid genomen van haar baan in de zorg om fulltime te kunnen gaan bakken zodat iedereen kan Genieten zonder Gluten.

Meer informatie is te vinden op de website of Facebook pagina van Bakkerij de Anti Gluut.

Workshop actie foto
Stuk glutenvrije taart
Eindresultaat workshop