Avondje naar de kroeg

Een avondje naar de kroeg gaan is voor vele mensen zo normaal, maar voor iemand met coeliakie is er zoveel waar rekening gehouden mee moet worden. Met onderstaande tips hoop ik jou eerst volgende bezoekje aan een kroeg net iets makkelijker en zorgelozer te maken.

 

Onderzoek

Wanneer je in een vreemde stad bent is dit lastig, maar probeer in dat stad waar je woont wat onderzoek te doen naar plekken waar ze bekend zijn met glutenvrij. Helaas is dit niet altijd op een website te vinden, dus loop eens een keer binnen. Doe dit niet op een druk moment, dan is er vaak weinig tijd om je te helpen. Wanneer het rustig is, zijn de meeste medewerkers enorm bereid jou te helpen en ervoor te zorgen dat je de volgende keer met alle plezier zorgeloos kunt langs komen. Verwacht natuurlijk geen wonderen, ze kunnen niet opeens alles omgooien enkel en alleen voor jou.

 

Drankjes

Dat je geen bier moet bestellen is redelijk logisch en dat zal je ook niet zo snel doen. Iets wat we vaak vergeten, geloof me ook ik vergeet het vaak, is dat de glazen allemaal in een en dezelfde spoelbak gespoeld worden. Dit is natuurlijk niet optimaal, maar je staat er niet bij stil. Ik merk vaak dat ik last heb van mijn lippen, dit is mijn eerste teken bij gluten inname, na een avondje stappen en de spoelbak heeft daar veel mee te maken. Wanneer ik op een event/festival ben, heb ik er namelijk geen last van, omdat je dan uit plastic bekers drinkt. Nu is het drinken uit plastic bekers tijdens een avondje uit nou niet echt gezellig. Wat je hiertegen kunt doen? Vraag of ze je gast non stop bij vullen in plaats van steeds een nieuw glas pakken die door de spoelbak is gegaan.

Je ziet steeds vaker dat cocktails met van alles worden aangekleed. Uiteraard is dit lekker, maar helaas zijn niet alle snoepjes die gebruikt worden glutenvrij. Zorg dus dat je hierbij op let op het moment dat je een cocktail besteld. Je hoeft de cocktails natuurlijk niet over te slaan, gewoon simpel weg vragen of het zonder snoepjes gemaakt kan worden.

 

Hapjes

Er is niets lekkerder dan een hapje bij je drankje. Vaak staat er op de bar een bakje nootjes, wanneer dit pinda’s zijn is er niets mis mee. Zijn het nootjes waar iets omheen zit of ‘mee gedaan is’ zoals kruiden erover of ovenroasted dan is het vaak een no-go. Uiteraard kun je dit altijd even checken bij de medewerkers. Vraag of het mogelijk is dat je een apart bakje krijgt met pinda’s waar niets anders bij zit. Als je uitlegt waarom je dit wil, zal er geen een medewerker zijn die moeilijk doet. Ga uiteraard niets eisen, maar leg het rustig uit.

Naast nootjes zijn er natuurlijk ook een hele hoop lekkere borrelhapjes te verkrijgen. Eerst baalde ik altijd dat je meestal uitkomt op kaas en worst, maar ik moet zeggen ik ben het steeds meer gaan waarderen, ook de mosterd voor bij de kaas die ik eerst nooit aanraakte. Gelukkig zijn er steeds meer opties die gegeten kunnen worden door mensen met coeliakie zoals nacho’s, olijven en Spaanse ham. Er zijn ook bars die glutenvrij (stok) brood aanbieden. Check dit dus altijd even, wat wie weet kan jij ook een lekker broodje met smeersel eten.

 

Vaste bar/kroeg

Zodra je eenmaal een plekje hebt gevonden waar ze met je mee denken, raad ik je vooral aan niet zomaar te wisselen. Uiteraard wil dit niet zeggen dat je verplicht altijd naar dezelfde plek moet. Toch hebben wij mensen de drang om vaste gewoontes te creëren. Zelf heb ik dus ook vaste kroegen waar ik het liefst een drankje ga drinken en daar is volgens mij ook niets verkeerd mee.

 

Een avondje naar de kroeg gaan kan lastig zijn, maar absoluut niet onmogelijk! Het is te hopen dat er snel glutenvrije bieren verkocht gaan worden in alle kroegen en bars in Nederland, maar tot die tijd is er nog steeds genoeg om in de kroeg mee te Genieten zonder Gluten.