Barbecue tijd

De zon schijnt, het weer is heerlijk en niemand heeft zin om lang in de warme keuken te staan; het ideale barbecue weer. Veel stokbrood, gegrild vlees, salades, drankjes en een heerlijke zomeravond. Dit klinkt voor iedereen als muziek in de oren, maar is dit voor iemand met coeliakie wel zo makkelijk?

 

Met coeliakie zijn er natuurlijk een hoop dingen die niet mogen tijdens de barbecue. Hiervan is het grootste verschil toch wel het stokbrood. Tuurlijk je heb glutenvrij stokbrood wat je kunt afbakken, maar persoonlijk ben ik hier niet zo van. En laten we eerlijk zijn, als er iets is dat veel wordt gegeten is het stokbrood. Zonde als je het mij vraagt want het gaat juist om het vlees. Het hebben van geen stokbrood is in mijn ogen dus een mooi excuus om meer vlees te eten!

 

Als het aankomt op vlees is de een makkelijke regel om te onthouden; is het gepaneerd of gemarineerd, dan mag het niet. Is het puur natuur een stukje vlees, go for it. Uiteraard is deze regel niet zo strikt als hij klinkt. Er zijn verschillende soorten marinades die weer wel glutenvrij zijn, dus bij gemarineerd vlees moet je altijd even de verpakking checken. Persoonlijk ben ik van het zelf maken van je marinades. Op deze manier weet je zelf wat erin zit en dat het 100% glutenvrij is. Gepaneerd is helaas altijd een no go, tenzij je het zelf met een glutenvrij product paneert.

Het grillen van het vlees kan ook niet zomaar op elk plekje op de barbecue. Zorg er altijd voor dat er één hoekje/plekje speciaal voor het glutenvrije vlees gereserveerd wordt. Het omdraaien van het vlees moet ook gebeuren met een schone tang die alleen voor dat vlees gebruikt wordt. Vergeet niet deze tang op een apart bordje te leggen, zo weet je zeker dat het altijd goed gaat en de tangen niet per ongeluk door elkaar gehaald worden. Het is altijd belangrijk om je grill na het gebruik goed schoon te maken, maar wanneer er glutenvol vlees op heeft gelegen is het nog nét is belangrijker. Vergeet dus niet om je grill schoon te maken na gebruik!

 

Huzaren-, aardappel- en rundvlees salades zijn ook altijd lekker bij de barbecue, maar helaas zijn er nog maar weinig tot geen merken waarvan de salade glutenvrij is. Dit is jammer, maar je kunt natuurlijk ook altijd een verse salade zelf maken of een simpele salades met sla, tomaat en komkommer maken. Lekker fris en dat gaat altijd goed met een stuk vlees. Let bij de sla wel op dat je de juiste dressing gebruikt, deze zijn ook niet allemaal standaard glutenvrij.

 

Sausjes; wat is een barbecue zonder ze? Helemaal niets eigenlijk. Toch is het soms wel de werkelijkheid voor een persoon met coeliakie. Helaas zijn er steeds meer sauzen waar gluten aan wordt toegevoegd als bindmiddel. Zelfs een simpele mayonaise is niet meer standaard glutenvrij. Uiteraard is saus ook weer iets wat je zelf kunt maken met een mayonaise die je wel mag en kruiden.

 

Veel supermarkten komen tijdens de zomer met een speciaal zomerassortiment aan barbecue vlees. Heerlijke opties, meteen klaar om op de grill te worden gegooid. Helaas zijn er hier gemarineerde opties die niet glutenvrij zijn. Ook wisselt dit per seizoen. Vorig jaar heb ik nog heerlijk genoten van diverse soorten vlees van de Lidl, maar helaas zijn die dit jaar niet meer glutenvrij.

 

Mijn grootste tip om zorgeloos te kunnen barbecue is; maak het zelf, vers. Op deze manier weet jij welke marinade gebruikt is, is het vaak ook nog eens goedkoper en je hebt achteraf nergens last van! De zomer is de ideale periode om de barbecue aan te gooien. Gooi die kolen er dus op en ga heerlijk Genieten zonder Gluten!