Kerst 2019

Als je het mij vraagt zijn de kerstdagen commerciële onzin dagen geworden. Vooral het cadeautjes gedeelte, maar he het is wel de ideale tijd om samen te komen en heel veel te eten. Dat laatste ben ik persoonlijk erg goed in. Dus uiteindelijk vind ik het ideale dagen, overdag in de keuken en in de avond alles naar binnen proppen en dat onder het genot van gezelschap en een drankje.

 

Kerst met het gezin

Omdat ik met mijn werk tijdens 5 december in het buitenland zat, hebben we de eerste feestdag van de maand iets verzet en samen gegooid met kerst. Dat betekende dus voor ons de zondag voor kerst onze sinterkerst spelletjesavond. Uiteraard kwam al het eten uit mijn keuken. Het opstellen van het menu was dit jaar helaas iets lastiger dan normaal, aangezien het glutenvrij moest zijn maar ook nog eens zwanger-proof, vanwege mijn zus die zwanger is. Nu kan je natuurlijk makkelijk een zak friet halen, maar dat gaat er bij mij absoluut niet in.

 

Aangezien we tijdens de avond ook spelletjes gingen spelen, leek het mij verstandig om te de trant van kleine hapjes te gaan. Als gezin doen wij niet aan traditionele kerstmenu’s, zo aten we jaren lang de spaghetti van mijn oom en dit was altijd een groot succes. Met dit in mijn achterhoofd koos ik voor een Italiaanse proeverij als thema voor het menu.

 

1e gang

De eerste gang was eigenlijk niet echt een hele gang te noemen. Gewoon een lekkere borrelhap om lekker te beginnen; trio van gehaktballetjes. Ik maakte satéballetjes, balletjes met spek en kaasballetjes. Het voordeel hiervan was dat je ze al een dag van te voren kunt maken. In de koelkast en net voordat je ze op tafel zet nog even in de oven.

 

2e gang

Als tweede gang hadden we weer een makkelijk hapje; bruschetta. Uiteraard ook deze weer gemaakt met 3 verschillende smaken. Ik maakte gebruik van de afbakbroodjes van Schär en dipte de gesneden stukjes in een beetje knoflookolie. Dat ik van knoflook houdt is geen geheim en dus ook bij de toppings van bruschetta’s werd verse knoflook gebruikt; tomaat rode ui en feta, komkommer en mozzarella en de derde champignons. De feta heb ik natuurlijk weggelaten op e bruschetta’s van mijn zwangere zus, want dit wordt afgeraden om niet verhit te eten als je zwanger bent.

 

3e gang

Lekker simpel weg happen tijdens het spellen van de spelletjes; pizza! Ik gebruikte het pizza-/bladerdeeg van Schär uit de vriezer. Weer drie verschillende smaken; pesto mozzarella en rucola, barbecue kip en groenten churizo worst. Het deeg wil in de oven wel eens ‘ontploffen’. Zorg dus dat je blijft kijken in de oven en af en toe een vork of mes in het deeg zet. De rucola leg je uiteraard pas op de pizza als hij uit de oven komt, anders is het niet lekker.

 

4e gang

Risotto is iets wat ik enorm graag eet en dus ook niet mocht missen deze avond. Ik had een romige tomaten versie gemaakt met churizo worst, een champignons versie en een versie met spekjes en broccoli. De grote gok van deze gang was de hoeveelheid, want je wil niet te weinig maar ook niet te veel. Ik had dus van elke smaak ongeveer genoeg gemaakt voor wat ik normaal in mijn eentje eet. Het was natuurlijk slechts een onderdeel van het menu.

 

5e gang

Deze gang heeft helaas nooit de tafel gehaald. Het was de bedoeling dat er ook nog een trio van pasta’s kwam, maar wetende wat het toetje was hebben we besloten deze gang niet te maken. Hierdoor werd de 5e gang dus meteen het toetje. Aangezien de spelletjesavond ook nog een beetje voor sinterklaas was moest dit thema terug komen in het menu. Hoe kun je dit nou beter doen dan mijn pepernoten witte chocolade cheesecake.

 

Na een hoop eten en spelletjes ging iedereen met een gevulde buik naar huis na een gezellig avond. Ideaal begin van de feestdagen dus.

Eerste kerstdag

Op eerste kerstdag had ik de luxe dat ik simpelweg kon aanschuiven en niet hoefde na te denken over wat er gegeten moest worden. Ik kon aanschuiven bij mijn zus en schoonbroer. Ze hadden ervoor gezorgd dat al het eten glutenvrij was, dus ik kon zorgeloos genieten.

 

We begonnen met een stukje taart bij de koffie en thee; de laatste keer hadden we de Diam taart gegeten dus deze keer was er gekozen voor de andere glutenvrije taart uit de vriezer van de Albert Heijn; de Toblerone taart.

 

Wanneer de taart een beetje was gezakt was het tijd voor het tweede deel; heerlijk simpel toastjes. Uiteraard speciaal voor mij een eigen bakje met de salades om te voorkomen dat de kruimels van de glutenvolle toastjes op mijn glutenvrije toastjes kwamen. Iedereen weet welke bakjes voor mij zijn en er is nooit gedoe over wat wel en niet kan.

 

Als overgang van de toastjes naar de voorgerechten was er een heerlijke garnalen cocktail. Cocktailsaus is helaas iets wat vaak gluten bevat, let hier dus altijd goed bij op. Een heerlijke vervangen van de cocktailsaus is een klein beetje chilisaus gebruiken. Heerlijk en het overheerst de smaak van garnalen niet. Laten we eerlijk zijn, al geef je mij een hele bak met enkel en alleen garnalen dan ben ik al intens gelukkig.

 

Hierna was het tijd voor de eerste warme gang; pittige puntpaprika soep. Een lekkere soep met een klein beetje pit erin. Niet te moeilijk, maar wel enorm lekker.

 

Na de soep was het tijd voor het hoogtepunt van de avond; hertenstoof. Een heerlijke stoofpot gemaakt van hertenvlees met daarbij Jorrit-bonen en de lekkere krulfrietjes van de Aldi. Uiteraard alles helemaal gemaakt zodat ik het veilig kon eten; de stoof met glutenvrije peperkoek, maar niemand die het merkte aan de smaak. Jorrit-bonen zijn de bonen waar mijn schoonbroer, die zoals je waarschijnlijk al begrijpt Jorrit heet, bekend om staat. Alleen hij kan deze maken en eigenlijk zit er van alles in. Ook deze speciaal voor mij gemaakt met glutenvrije sojasaus.

 

Een toetje wat niet kan ontbreken bij onze familie is Vienetta ijs. Dit heerlijke ijs was dus ook de laatste gang die wij aten op deze eerste kerstdag. Met een volle maag en een tas vol met de restjes voor de dag erna ging ik naar huis. De restjes heb ik heerlijk bij elkaar gegooid op tweede kerstdag.

 

Al met al kan ik dus zeggen dat er minimaal een kilo of 5 is bij gegeten in slechts 2 dagen en dat ik er absoluut niet wakker van lig. Mijn hele leven draait om eten en deze dagen mag je ongegeneerd eten en dat doe ik dan ook graag. Ik kan zeggen dat mijn levensmotto ook tijdens deze dagen weer 100% gelukt is; Genieten zonder Gluten.