Menu samenstellen

Soms heb je van die avonden dat je je vrienden of familie wil verrassen met een uitgebreid, smaakvol en spectaculair menu. Je kunt vaak honderden gerechten bedenken, maar hoe begin je en zorg je ervoor dat alles een mooi geheel wordt? Met dit stappenplan kun jij beginnen met het maken van een heerlijk menu. Uiteraard zijn het slechts tips en zijn er nog veel andere manieren om een geweldig menu samen te stellen.

 

Stap 1

Er is niets zo vervelend als een heel menu samen stellen en achteraf opeens horen dat er gasten allergieën hebben, vegetarisch zijn of een bepaald ingrediënt echt niet lusten. Zorg dus altijd dat dit het eerste is wat je checkt bij je gasten. Vooral rekening houden met allergieën is iets wat enorm gewaardeerd wordt. Als persoon met coeliakie krijg ik altijd een enorme glimlach op mijn gezicht als iets speciaal voor mij iets in huis heeft gehaald. Of je dit nou lekker vind of niet, je eet het want je bent enorm blij dat er zo aan je gedacht is. Dit geldt ook voor iemand die vegetarisch eet. Tuurlijk je kunt simpel het vlees weglaten en het door niets vervangen, maar hoeveel punten scoor jij als je het vervangt door iets anders.

 

Stap 2

Als je eenmaal weet welke ingrediënten je niet kunt gebruiken voor je gezelschap, is het tijd om een thema te kiezen voor je menu. Een thema voor een menu kan van alles zijn;

- Je kunt voor een keuken kiezen zoals Italiaans, Amerikaans etc.

- Je kunt kiezen om één ingrediënt centraal stellen

- Je kunt een streek of stad centraal stellen; je kookt dan met lokale producten/ingrediënten die daar vandaan komen

- Je kunt een gevoel/ervaring centraal stellen zoals bijvoorbeeld de zomer op je bord

Eigenlijk kun je alles kiezen als thema, zolang je die keuze weet over te brengen op je gasten. Tuurlijk het lekkere eten is het belangrijkste, maar wanneer je met het eten een verhaal verteld vergroot dit de gehele beleving.

 

Stap 3

Zodra je een thema hebt, is het tijd om te beginnen aan het menu. Dit doe je door te bedenken hoeveel gangen je wil gaan serveren. Ga je voor een ‘standaard’ drie gangen menu waarbij je voor-, hoofd- en nagerecht serveert, of ga je voor meerdere gangen. Bedenk ook goed of je bij de ontvangst van je gasten al in de stemming wil brengen met een kleine amuse of dat het genieten pas begint op het moment dat ze aanschuiven aan de tafel. Uiteraard is er absoluut geen goed of fout en het gaat vooral om wat je zelf wilt.

 

Stap 4

Zodra je bepaald hebt hoeveel gangen je wilt gaan serveren, is het tijd om ideeën uit te werken voor de gangen. Wanneer je kiest voor een 3 gangen menu is eigenlijk alles mogelijk, kies je voor meer dan 3 gangen dan moet je al over iets meer gaan nadenken. Zo wordt het afgeraden om meerdere warme voorgerecht te serveren als je ervoor kiest om 2 voorgerechten te maken. Begin ook altijd met het koude voorgerecht wanneer je voor 2 voorgerechten kiest.

Ga je voor een soep, een salade, een pasta, een puree en ga zo nog maar even verder. Je hoeft nog niet meteen een idee te hebben over wat voor gerecht je maakt, maar je kunt al wel kiezen in welke stijl het is. Denk bij het maken van de keuze goed na wat je eigen kwaliteiten zijn en kijk hoe je verschillende structuren kunt gebruiken. Maak je een wat dikkere soep als voorgerecht, kies bij het hoofdgerecht dan niet voor een puree. Je hebt op die manier 2 dezelfde structuren achter elkaar. Als je na een soep dus voor ‘simpele’ gebakken aardappels gaat heb je een nieuwe structuur.

 

 

 

Stap 5

Nu gaat het echte plezier beginnen; je hebt je thema gekozen, je weet hoeveel gangen je wil serveren dus eindelijk is het tijd om te bedenken welke recepten je gaat maken. Het is belangrijk dat er een duidelijk opbouw zit in je gerechten. Wanneer je begint met een zwaar voorgerecht zullen de gasten de gangen erna niet of nauwelijks op krijgen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus denk goed na over hoe zwaar een gerecht is en hoe groot je de porties maakt.

Durf ook weinig op het bord te leggen. Tuurlijk je kunt een stuk vlees maken met sperziebonen, groene asperges, broccoli en courgette, maar het is juist de kunst om slecht één of twee van de groenten te gebruiken. Je kunt deze laten stralen en in de spotlight te zetten en ervoor zorgen dat het gerecht niet te zwaar wordt. Heb je geen idee welke smaken/ingrediënten goed bij elkaar passen? Kijk dan eens naar het kookboek The flavor bible. Deze kan je enorm helpen met het combineren van verschillende smaken.

 

Stap 6

Je hebt je gerechten gekozen en hebt je menu dus af. Nu is het tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Dit kan in houden dat je per gang op zoek gaat naar bijpassende dranken. Je denkt hierbij vooral snel aan wijnen, maar je kunt zoveel meer drinken bij een menu. Denk aan (alcoholvrije) cocktails, bieren maar ook verschillende soorten frisdranken en sappen. Zorg ook hierbij er weer voor dat je het niet te zwaar maakt. Wil je speciaal bieren schenken bij de gangen? Bedenk dan goed dat deze vaak zwaar vallen en vullend kunnen zijn. Het is dus absoluut niet meteen een slecht idee, maar denk goed na wat je gaat schenken. Ben je niet helemaal thuis in dranken? Vraag dan bij jou slijterij in de buurt wat ze jou aanraden. Vaak hebben de medewerkers van de slijterij veel ideeën en hebben ze naast een passie voor dranken ook een passie voor de combinatie van eten en dranken.

 

Stap 7

Zoals al eerder benoemd gaat eten om meer dan alleen een lekkere smaak. Uiteraard is dat het belangrijkste, maar het gaat ook om de beleving er omheen. De gezelligheid van het samen zijn, lekker lang tafelen maar ook het verhaal achter het eten. Dit verhaal kun je als gastheer of –vrouw versterken door het extra aankleden van je tafel, het maken van een menu kaartje voor je gasten en het aansteken van een geurkaars die past bij de smaken van het eten. Je kunt de ervaring zelf zo insteken als je wilt.

 

Het over de vloer hebben van dinergasten is altijd een feestje en door bovenstaand stappenplan kun je er hopelijk een nog groter feestje van maken. Ik zou zeggen, nodig dus snel wat vrienden uit en ga samen Genieten zonder Gluten.