Recepten vinden

Vaak krijg ik de vraag waar ik op zoek ga naar nieuwe recepten. Vele mensen denken dat ik hiervoor alleen maar zoek op glutenvrije pagina’s en in glutenvrije kookboeken, maar dit is zeker niet het geval! Recepten kun je overal vinden en ook niet glutenvrije recepten kunnen glutenvrij gemaakt worden. Ik houd me dus vooral niet bezig met zoeken op het trefwoord glutenvrij, maar op wat mij lekker lijkt. Deze bronnen wil ik natuurlijk graag met jullie delen.

 

Misschien wel de grootste tegenstrijdigheid in mijn leven is dat ik recepten eigenlijk nooit van A tot Z volg, maar dat ik wel zelf recepten deel voor anderen. Mijn gerechten hebben daardoor ook nooit dezelfde smaak. De ene keer zit er meer groente bij en de andere keer weer wat meer saus.

 

Ik haal mijn recepten/ideeën van diverse bronnen:

- kookprogramma’s

- kookboeken

- internet

- restaurants

 

Kookprogramma’s

Ik ben een groot fan van Masterchef Australia en kijk dan ook elk seizoen. Uiteraard zijn de gerechten die hier gemaakt worden ontzettend gecompliceerd en net een stapje te ver voor een simpele maandagavond. Toch weet ik vaak inspiratie op te doen voor nieuwe smaakcombinaties om weer nieuwe gerechten van te maken.

24kitchen is een natuurlijk een bekende Nederlandse kookzender, maar ik moet heel eerlijk toegeven dat ik hier zelf eigenlijk nog nooit echt naar gekeken heb. Wat ik me wel voor kan stellen is dat programma’s van deze zender hetzelfde eindresultaat kan vormen als Masterchef voor mij. Daarnaast is 24kitchen het hele jaar door te bekijken en Masterchef Australia slechts een paar weken per jaar.

 

Kookboeken

Ik heb een kast vol kookboeken staan waar ik graag in snuffel op zoek naar nieuwe recepten. Dit varieert van kookboeken van bekende chefkoks tot simpele kookboeken die ergens voor een paar euro bij te kopen was. Wanneer ik bedenk dat ik iets nieuws kan maken, ligt mijn bank vaak vol met kookboeken. Je zou denken dat de keukentafel ideaal is voor het open leggen van alle kookboeken en eigenlijk is dat ook zo. Toch vind ik het veel lekkerder om op de bank te gaan zitten, boeken op schoot en post its in de aanslag om de leuke/lekkere recepten te markeren. Een van mijn beste aankopen is toch echt ‘flavour bible’ geweest. Dit boek laat zien welke smaken goed bij elkaar passen. Door het gebruik van deze bijbel kun je een recept dus helemaal afstemmen op smaken die bij elkaar passen.

 

Internet

Er zijn steeds meer websites waar heerlijke recepten op te vinden zijn. Zelf ben ik groot fan van de Allerhande recepten. Hier zijn zowel snelle en simpele recepten te vinden als uitgebreide recepten die perfect zijn voor een zaterdag-kookdag. Daarnaast vind ik het fijn dat de website werkt met thema’s. Wanneer ik dus zin heb ik pasta klik ik op pasta en wanneer ik een recept zoek voor Pasen klik ik op de Paasgerechten.

Naast de Allerhande vind ik de gerechten van de Facebook pagina Tasty altijd enorm lekker. Bij deze recepten is er wel een kleine kanttekening, 9 van de 10 gerechten bevatten slagroom of roomkaas. Het zijn dus geen recepten die je dagelijks klaar maakt, maar dat maakt de recepten niet minder lekker. Het is dus ook zeker een echte aanrader om deze pagina op Facebook te liken!

 

Restaurants

Uiteraard is uiteten gaan een van de beste plekken om inspiratie op te doen, maar dan moet je wel ‘nieuwe’ gerechten durven bestellen. Veel mensen bestellen elke keer weer hetzelfde, ongeacht waar ze eten. Zo besteld mijn vader het liefst meloen met parmaham als voorgerecht en mijn schoonbroer de crème brûlee als toetje. Je kunt natuurlijk niet alles op de kaart in een restaurant bestellen, maar een menukaart kan altijd een inspiratiebron zijn voor de toekomst. Ik kan dus soms uren naar de kaart staren en dingen in mijn telefoon opslaan om het later te gebruiken in mijn recepten.

 

Naast deze bronnen zijn er natuurlijk nog veel meer plekken te vinden om recepten/inspiratie op te doen. Bovengenoemde bronnen zijn slechts de bronnen waar ik gebruik van maak om te Genieten zonder Gluten.