Coeliakie

Wat is Coeliakie?

Laten we voordat we op deze vraag antwoord gaan geven eerst eens kijken naar de uitspraak van dit woord. Iets wat bij veel mensen voor verwarring zorgt als ze het horen. Seu-lia-kieZo, daar heb je het antwoord op de hoe spreek je het in hemels naam uit. Blijf je het lastig vinden? Praat dan gewoon over een gluten intolerantie. Stuk makkelijker, maar heb je daar toch nog moeite mee dan heb ik hier de beste oplossing ever: doe gewoon een poging door te praten over glutenvrij. Als ervaringsdeskundige kan ik je melden, mensen die met je mee denken en oplossingen zoeken worden enorm gewaardeerd! Persoonlijk heb ik in sommige situaties moeite met op woorden komen als tas, handdoek en broek. Wanneer jij Coeliakie vergeet zal ik het je dus zonder enige moeite vergeven. 

Dan nu door naar de belangrijke vraag; wat is Coeliakie? Hier zijn natuurlijk een hele hoop bronnen over te vinden, dus ik houd het kort en lekker makkelijk. Coeliakie is een auto-immuun ziekte. Wanneer iemand met Coeliakie gluten eet, ontstaat er een ontstekingsreactie in het darmslijmvlies van de dunne darm. Wanneer iemand met Coeliakie gluten binnen krijgt, stoppen de darmen met werken en worden de voedingsstoffen niet meer uit je voeding gehaald. Wat houdt dit in? Zonder voedingsstoffen ben je non stop vermoeid en futloos. Daarnaast zit je ook non stop op de wc. Vooral over dit laatste krijg ik vaak vragen, is het echt zo erg, heb je er dan meteen last van? Ik heb geluk, het duurt vaak een uurtje of 2 á 3 voordat het begint, maar ja dan zit ik lekker op zijn Brabants gezegd aan de schijt. Dit vertel ik ook altijd aan mensen die mij de vraag stellen, want als ik iets verschrikkelijk vind is praten over Coeliakie alsof het een verschrikkelijke ziekte is en je het alleen met moeilijke woorden uit kan leggen. Het is wat het is, je hebt het je hele leven en daarmee moet ik maar zien te leven. 

Ik zal je een tip geven, mocht je zelf sinds kort of al heel lang met Coeliakie moeten leven; Sta er niet te lang bij stil, je leven gaat door en kan nog steeds geweldig worden. Oké dat lievelingsbroodje van de bakker zit er dan misschien niet meer in, maar er zijn zoveel heerlijke en smaakvolle producten die je wel mag eten!

Geloof me, je kunt ook echt Genieten zonder Gluten!