Coeliakie maand

In mei leggen alle vogels een ei, maar daarnaast is het ook coeliakie maand! Deze maand wordt er extra bewustwording rond deze auto-immuun ziekte gecreëerd. Bekendheid en bewustwording is er al een beetje, maar we kunnen nog enorme stappen hierin maken. Hierdoor is deze maand dus extra belangrijk!

 

Het ontstaan

De coeliakie maand is ontstaan in Amerika en Canada om meer aandacht te schenken aan de auto-immuun ziekte. Veel mensen zien glutenvrij eten als hype, maar dat er mensen echt ziek van worden is bij veel niet bekend. In Europa is deze maand er niet, maar Elize Vis haalde met andere glutenvrije bloggers deze bewustwording maand naar Nederland.

 

De stichting

Er is een stichting opgericht genaamd coeliakiemaand. Deze stichting bestaat momenteel uit 3 bestuursleden, waaronder de glutenvrije man een van mijn favorieten op Instagram. De stichting probeert op zoveel mogelijke manieren coeliakie onder de aandacht te brengen. Een van de leukste acties vind ik persoonlijk de glutenvrij t-shirts. Gewoon simpel een shirt met glutenvrij erop, maar toch zo leuk en duidelijk. Uiteraard heb ik er zelf ook een in de kast liggen en weet ik uit eigen ervaring dat je vaak vragen krijgt als je hem draagt. Het shirt is dus een mooie manier om het gesprek op te starten rond coeliakie.

 

NCV

Tijdens deze maand wordt ook de internationale dag van coeliakie gevierd en daarvoor doet de Nederlandse Coeliakie vereniging altijd iets extra’s. Dit jaar hebben ze een leuke quiz gemaakt die je nog steeds op de website kunt downloaden. Op deze manier kun je de kennis van je omgeving checken, maar kun je vooral meer bewustwording en begrip creëren en dat allemaal op een leuke manier. In 2019 werd deze dag gebruikt om de maaltijden in ziekenhuizen beter te maken voor coeliakie patiënten, 2018 stond in het teken van familie screening en de horeca werd in 2017 meer geïnformeerd over coeliakie.

 

Het hebben van een coeliakie maand vind ik een geweldig idee en ik zou willen dat het nog groter wordt, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Er is nog zoveel onbegrip over coeliakie en er valt nog zoveel over te leren. Ik geloof dat je zelf een hoop kunt doen om mensen in je omgeving meer bewustwording en kennis bij te brengen over de auto-immuun ziekte. Hierbij een klein lijstje met de dingen die ik doe om dit bereiken:

- Praat zelf niet over een gluten allergie, want dit bestaat niet en als jij dit zegt, nemen anderen dit over.

- Op zoek naar een leuk restaurant/café? Bel gewoon eens en leg het rustig uit. Als je van te voren wat informatie geeft, zijn vrijwel alle restaurants en cafés bereid om dat stapje extra voor je te doen. Er is ondertussen zoveel waar rekening mee gehouden moet worden, ze kunnen wel eens iets vergeten.

- Nodig je vrienden en familie bij je uit en zorg dat je wat lekkers op tafel zet en vertel ook wat het is en hoe je het hebt gemaakt. Nog leuker is om met iemand samen in de keuken alles te maken, zodat ze ook echt zien hoe je glutenvrij werkt in de keuken.

- Zoek handige, duidelijke en vooral simpele websites op die je naar iemand kan doorsturen als ze zich zelf willen inlezen over coeliakie

- Maak een lijstje met dingen die je wel mag hebben voor iemand waar je op bezoek gaat voor een kopje koffie of een etentje. Zorg dat je deze zo opstelt dat echt iedereen begrijpt wat je bedoeld. Zet er dus eventueel merknamen en winkels bij. Voor ons is het heel logisch wat je wel en niet mag, maar voor iemand die er totaal geen ervaring mee heeft is het lastig.

 

Op welke manieren zorg jij ervoor dat er meer bewustwording over coeliakie ontstaat in jouw omgeving? Vergeet vooral niet om te zeggen dat je er goed mee kan leven en vooral niet zielig bent, want het is hartstikke goed mogelijk om te Genieten zonder Gluten.