Een glutenvrije gast, wat nu?

Ik vind het zelf heerlijk wanneer ik mensen over de vloer krijg. Of het nu is voor een heerlijk 3 gangen diner of een lekkere borrel met hapjes, ik zorg dat er altijd wat lekkers in huis is om op tafel te zetten. Ik weet dat ik door mijn gluten allergie een ‘lastige’ gast kan zijn, omdat iets simpels als een koek bij de koffie voor mij niet simpel is. Heb jij een glutenvrije gast die binnenkort gaat langs komen? Lees dan hier mijn tips waardoor je zonder een hoop gedoe toch voor iets lekkers kan zorgen!

 

De allerbeste tip die ik je kan geven; kijk altijd op de achterkant van een verpakking naar de ingrediënten. Wanneer je niet weet op welke ingrediënten je moet letten, kun je moeilijk alle ingrediënten gaan checken op internet. Een handige tip waarmee je al een hoop dieet gevoelige ingrediënten kunt ontdekken; deze staan in caps lock of dikgedrukt op de verpakking. Denk hierbij aan ingrediënten die lactose bevatten, noten of gluten. Wanneer je een verpakking dus scant op dikgedrukte of in caps lock geschreven ingrediënten ben je al een stuk sneller. Vergeet niet nog te kijken welke sporen het product kan bevatten. Helaas mogen fabrikanten producten glutenvrij noemen als het aantal mg gluten onder een bepaalde grens is. Wanneer er dus staat kan sporen bevatten van gluten, is het niet veilig om aan iemand met Coeliakie te geven.

Iets lekkers bij de koffie

Een simpele koek bij de koffie is al niet meer simpel als er iemand een glutenintolerantie heeft. Gelukkig zijn er steeds meer 1-stuks verpakkingen van glutenvrije koeken te koop bij supermarkten als Albert Heijn en Jumbo. Deze zijn te vinden in de speciale glutenvrije schappen in de winkel.

 

Verjaardagen

Bij een verjaardag hoort natuurlijk taart, maar ook dit lekkers wordt lastig bij iemand met Coeliakie. Gelukkig zijn er steeds meer winkels die glutenvrij gebak aanbieden. Zelf vind ik het gebak van de Jumbo lekker, maar dit is aan de prijzige kant. Een andere favoriet van mij is het gebak van de Hema. Deze gebakjes zijn per stuk te koop, niet al te groot en voor glutenvrij bijna spot goedkoop te noemen. De grotere Jumbo supermarkten hebben vaak het gebak op voorraad, dit is bij de Hema niet. Hema werkt met een beleid waarbij het gebak vooraf moet worden besteld.

 

Iets lekkers bij de borrel

Wanneer je een feestje hebt, wil je vaak iets lekkers op tafel zetten. Helaas moet je ook hierbij goed nadenken wanneer er iemand is die geen gluten mag eten. De makkelijkste tip hiervoor is; zorg dat je altijd naturel chips hebt staan, dan zit je nooit fout. Let hierbij wel op naturel Pringles en wokkels zijn niet glutenvrij, het gaat dus echt om naturel chips. Sinds kort zijn er ook andere fabrikanten die met glutenvrije chips komen. Voor dit soort dingen is de supermarkt Aldi mijn favoriete winkel. Bij de Aldi wordt het chips van het merk Kraax verkocht in smaken als cheese union, bolognese en barbecue ham die glutenvrij zijn!

Naast chips wil je soms ook iets van een nootje op tafel zetten. Iets als borrel nootjes (die met een harde laag om de pinda heen) zijn helaas niet glutenvrij, maar (on-)gezouten pinda’s wel. Daarnaast zijn er heerlijke tijgernootjes die ook glutenvrij zijn. Ook deze zijn te vinden in de schappen van Aldi en daar heten ze girafnootjes.

 

Lunch

Deze maaltijd is na het ontbijt in mijn ogen het lastigste. Tuurlijk, een salade is altijd een optie, maar ik moet toegeven dit komt soms wel eens mijn neus uit. Zowel Jumbo als Albert Heijn verkopen glutenvrij brood dat smakelijk is, maar wel erg duur. Wat je altijd kunt maken, is een goed gevulde omelet. Wanneer je hier genoeg aan toevoegt, is brood niet meer nodig. Een andere optie is rijst wafels beleggen. Wanneer deze goed belegt zijn, kan het vullend zijn en dienen als lunch. Hierbij kun je denken aan een plak kipfilet met avocado, rucola en roomkaas.

 

Diner

Veel mensen verwachten dat dit de lastigste maaltijd is van de dag, maar hier ben ik het absoluut niet mee eens. Heel simpel gezegd mag iemand met gluten intolerantie al het vlees eten, zolang het niet gepaneerd is. Wanneer je deze regel aanhoudt, valt er eigenlijk niet zoveel weg als het gaat om diverse vlees opties.

Een andere no-go is pasta, in elke vorm en maat. Wat wel mag zijn aardappelen en rijst, waardoor er ook nog een hoop opties overblijven. Wil je toch een heerlijk pasta gerecht maken voor je gast? Sinds kort verkoopt de Aldi glutenvrije pasta’s die niet duur zijn en naar mijn mening erg smakelijk. Daarnaast verkopen en Jumbo en Albert Heijn ook glutenvrije pasta, deze vind ik ook lekker maar zijn duurder.

 

Nog twee laatste tips; koop niet te veel glutenvrije producten wanneer er iemand met Coeliakie bij je langs komt. Uiteraard doe je dit met de beste bedoelingen, maar bij mezelf zorgt dit vaak voor een ongemakkelijk gevoel. Als glutenvrij persoon weet je maar al te goed hoeveel het heeft gekost en daardoor voel je je soms verplicht om alles op te eten. Daarnaast zijn ook niet alle glutenvrije producten even lekker. Het is dus altijd verstandig om te vragen wat iemand lekker vindt en hoeveel iemand wil hebben.

Laat de verpakkingen zien aan de glutenvrije persoon. Natuurlijk heb jij het met grote zorg al onderzocht, maar het is voor iemand met Coeliakie altijd fijn om de zekerheid van een verpakking te hebben.

 

Het hebben van een glutenvrije gast lijkt soms een grote opgave, maar ik kan je gerust stellen; het valt echt mee! Met bovenstaande tips kom je al een heel eind en uiteraard vinden mensen met Coeliakie het nooit erg als je meer vragen stelt. Vragen geven aan dat je jouw gast graag wil laten Genieten zonder Gluten.