Ergernissen

Iemand met coeliakie komt vaak veel onwetendheid rond de intolerantie tegen. Mensen die al hebben bedacht dat je glutenvrij eet je wil afvallen, artikelen die als glutenvrij worden bestempeld maar het niet zijn, mensen die zeggen glutenvrij te moeten eten maar wel bier drinken en zo gaat het lijstje met ergernissen nog wel even door. Ik ben erg benieuwd met welke ergernissen jullie te maken hebben en daarom deze keer een lekkere klaagblog vol met de ergernissen. Niet om een negatief gevoel rond coeliakie te creëren, maar juist om lekker samen te lachen en om daarna weer te Genieten zonder Gluten.

 

Herbal reclame

Misschien heb je de reclame van Herbal shampoo zelf al voorbij zien komen op tv. Tijdens de reclame komen er een hoop ingrediënten voorbij die de shampoo niet bevatten en één daarvan is gluten.

Ja het klopt, er zijn shampoos waar gluten in zitten, maar er is één voordeel. Shampoo hoort op je hoofd en niet in je mond en gluten worden door de huid niet opgenomen. Wanneer je dus netjes je mond dichthoudt bij het uitspoelen van de shampoo ga jij je douche beurt 100% overleven!

 

Producten met de sticker glutenvrij

Er zijn een aantal merken die een glutenvrije sticker graag gebruiken om op deze manier meer klanten te lokken. Een goed voorbeeld hiervan vind ik Consenza. Voordat iemand op zijn tenen getrapt is; ja Consenza heeft ook een hoop goede producten en is geen totale oplichter. Toch kun je niet ontkennen dat ze ook bij een aantal producten misbruik maken van hun naam en mensen die bang zijn fouten te maken en dus gaan voor het duurdere merk. Ik doel hierbij op de rijstwafels met chocolade erop. Deze kosten voor €1,95 en dan heb je 6 stuks. Ga je voor de rijstwafels met chocola van huismerk Albert Heijn betaal je €0,95 en krijg je 9 stuks. Het lijkt maar weinig geld, maar als bij alle producten het verschil €1,- wordt het toch een aardige rekening.

 

“Denk je dat je dan gezond bezig bent?”

Wanneer mensen geen idee hebben waarom je glutenvrij eet krijg je vaak lompe reacties zoals; denk je dat je dan gezonder bent?, Ach een klein beetje gluten kan geen kwaad. Ik eet al heel mijn leven gluten en ik leef nog dus je kan het gewoon eten. Deze reactie laten vooral zien dat er totaal geen kennis is rond de intolerantie van gluten. Het wordt als het ware vergeleken met vegetarisch zijn. Alsof je ervoor kiest en dus echt wel eens niet gluten kunt eten in plaats van altijd zo moeilijk te doen in een restaurant. Deels kun je deze mensen het ook niet kwalijk nemen dat ze op deze manier denken. Daar hebben namelijk de volgende ‘soort’ mensen voor gezorgd.

 

“Kan ik dit glutenvrij gerecht kregen? Oh en mag ik er een biertje bij”

Ik denk dat ik voor iedere persoon met coeliakie spreek als ik zeg dat deze mensen een glas bier over hun hoofd verdienen. Deze mensen eten geen gluten omdat ze denken dat het gezonder is of omdat ze merken dat ze zich hierdoor beter voelen. Feit 1; het is NIET gezonder om glutenvrij te eten. Dat er mensen zijn die een beter gevoel hebben of bijvoorbeeld een betere huid hebben wanneer ze geen gluten eten, laat ik daarbij vooral in hun waarden. Iedereen kan dat voor zichzelf beslissen, maar WAAROM haal je het dan in je hoofd om het voor mensen met coeliakie te verpesten door toch even een biertje of een bitterbal te pakken en een verkeerd beeld te creëren? Ik zal toegeven, vooral toen ik een jaar of 16 was, at ik op feestjes toch een bitterbal. Ik vertelde de wereld dat ik het wel aan kon en loog over het feit dat ik de dag erna niets meer waard was. Uiteindelijk had ik alleen mezelf ermee, dus daar ben ik mee gestopt en ben ik echt gaan eten zoals het hoort.

 

Vernieuwd/verbeterd receptuur

Wanneer ik boodschappen doe krijg ik altijd de kriebels als er een sticker ‘verbeterd/vernieuwd receptuur’ op een product zit dat ik graag eet. 9 van de 10 keer betekend dat dat het is afgelopen met de pret; ik mag het product niet meer want er zijn gluten toegevoegd. De teleurstelling is dan ook altijd groot. Je moet gewoon elke keer de ingrediënten van al je producten checken als je boodschappen doet. Erg vermoeiend en zeer ontmoedigend als je het mij vraagt.

 

Laten we hopen dat iedereen met coeliakie hard heeft gelachen om deze blog en misschien ook een paar ergernissen heeft herkent. Laten we hopen dat de mensen zonder coeliakie nu niet denken dat ik een mopperkontje ben, maar begrijpen dat je soms even alles eruit moet gooien. En laten we vooral hopen dat de mensen die deel uitmaken van bovengenoemde ergernissen dat ze de volgende keer beter nadenken.