Glutenvrije markt in Veldhoven

Op zaterdag 9 maart heb ik de glutenvrije markt in Veldhoven bezocht. Zelf had ik nog nooit een markt bezocht en was ik dus benieuwd wat de markt mij ging brengen. De markt was georganiseerd door de Nederlandse coeliakie vereniging, waar ik ook lid van ben. Mijn aandacht werd door een Facebook post van’ Peak’s Free from’ over de markt. Het is een merk dat ik graag eet, dus ik was benieuwd wat er nog meer voor merken zouden komen.

 

De markt begonnen om 11 uur dus zorgde ik dat ik ruim van te voren aanwezig was. Wat bleek, ik was niet de enige met het idee. Om half 11 stonden er al flink wat mensen in de rij, maar ik was toch nog voor de echte drukte die rond half 12 begon.

 

Bij binnenkomst kreeg je op vertoon van je ledenpas een bon voor een goodiebag van Schär. Zelf ben ik geen groot fan van Schär, maar ik blijf een Nederlander, gratis is altijd mooi meegenomen. Zeker als je kijkt naar wat de gemiddelde prijs is van glutenvrije producten. In de tas zat een brood, chocolade koekjes en een doos toastjes!

 

Bij het binnenlopen van de zaal gingen de meesten mensen af op de bekende merken zoals Schär. Zelf liep ik als eerste naar Peak’s Free From. Ik heb het merk ongeveer 1 jaar geleden ontdekt en vind het erg lekker, dus was benieuwd welke nieuwe producten er waren en of er nog leuke acties waren. Eenmaal bij de kraam werd ik verrast door een leuke actie van 4 producten voor €5,-.

 

Na het inslaan hiervan ben ik simpelweg het rondje gaan lopen om langs alle kraampjes te gaan. Mijn doel voor de markt; nieuw bier vinden. Sinds een paar maanden heb ik diverse glutenvrije bieren gevonden en uitgeprobeerd. Ik was dus op zoek naar nieuwe smaken om mee te koken, maar ook om simpelweg te drinken met uiteraard een lekker hapje erbij. In mijn zoektocht heb ik vier verschillende bieren gevonden; Brunehaut blond, Brunehaut fruit, Schnitzer Bräu pils en Schnitzer Bräu radler. Alle vier de bieren zijn ook op internet te vinden, een van de voorwaarden die ik voor mezelf had gesteld. Ik ben namelijk het type dat producten die nergens meer te verkrijgen zijn het lekkerste vind. Deze bieren ga ik binnenkort proeven tijdens mijn eigen bierproeverij. Meer informatie hierover volgt dus nog!

Het jammere van een markt als deze vind ik altijd het duwen van mensen die bang zijn iets te missen. We willen allemaal kennis maken met de diverse merken en gebruik maken van de acties. Helaas denken sommige mensen dat ze overal maar kunnen voordringen. Iets waar ik persoonlijk heel slecht tegen kan. Ik merkte dus ook al na 20 minuten dat ik niet lang zou blijven hangen, want in deze 20 minuten had ik slechts 2 kraampjes bezocht.

 

Tijdens de markt heb ik diverse nieuwe merken leren kennen zoals Schnitzer. Het merk komt uit Duitsland en heeft momenteel nog geen Nederlands promotie materiaal, maar is wel online te verkrijgen in Nederland. Het merk is gericht op glutenvrij, maar is daarnaast ook geheel biologisch. Helaas waren hierdoor de prijzen ook aan de hoge kant. Zoals je begrijpt is glutenvrij al duur en daar bovenop nog eens biologisch maakt het een duur kostenplaatje. Uiteraard wil dit niet zeggen dat het onbetaalbaar is, want naast dat je glutenvrij eet biedt het ook de kans om biologisch bezig te zijn. Persoonlijk heb ik hier niet veel mee, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit wel waarderen en hun geld waard vinden.

 

Na driekwartier op de markt te hebben gelopen, had ik het wel gezien. Schär is de enige kraam die ik niet bezocht heb. Dit omdat ik nooit echt fan ben geweest en omdat er een rij van hier tot aan Tokyo stond. Schär is altijd een van de marktleiders geweest als het gaat om glutenvrije producten in Nederland. Vroeger was dit het enige merk dat echt bekend was, waardoor ze altijd de prijzen zelf konden bepalen. Als je het mij vraagt zijn de koekjes lekker maar de broodproducten wat aan de droge kant. Aangezien ik geen koekie monster ben, heb ik dus besloten om de kraam van Schär over te slaan.

 

Op de weg naar de auto kwam ik langs 2 verschillende foodtrucks; Sjoerdos (glutenvrije churros) en glutenvrije visboer (glutenvrije kibbeling). Op de een of andere manier vind ik churros niet aantrekkelijk om te eten. Ik denk dat dit komt omdat ik de geur van deeg niet lekker vind, omdat ik het niet mag. Ondanks dat ik deze churros wel mocht, heb ik toch gekozen om ze niet te proeven. Daarin tegen ben ik gegaan voor de glutenvrije kibbeling, aangezien ‘normale’ kibbeling vroeger een van mijn lievelings-cheat gerechten was. Ik werd positief verrast en mijn moeder ook; niet te onderscheiden van echte kibbeling.

 

Eenmaal thuis gekomen heb ik mijn hele verzameling uitgestald en kan ik zeggen dat het een zeer geslaagd bezoek is geweest; nieuwe producten en merken leren kennen en deze met leuke kortingen kunnen aanschaffen. Wanneer er dus een markt bij je in de buurt is raad ik je zeker aan om er een kijkje te nemen. De markt is geheel gratis voor leden, een van de leuke voordelen van het lidmaatschap bij de vereniging!