Help! Ik heb coeliakie, wat nu?

Opeens is daar de diagnose coeliakie. Even lijkt je wereld in te storten, maar geloof me dit is absoluut niet het geval. Het is natuurlijk een groot verschil of je op jonge leeftijd, zoals ik, de diagnose krijgt of pas later in je leven. Wanneer je jong bent en je dieet moet aanpassen gaat het vaak lekker vlot. Je vergeet snel de glutenvolle dingen en gaat genieten van de glutenvrije producten. Wanneer je wat ouder bent is het natuurlijk een stukje lastiger. Je bent gewend glutenvol te eten en je misschien wel verslaafd aan dat ene koekje of dat ene broodje van de bakker. Dit moet je opeens allemaal laten.

 

Toch moet je hier snel aan wennen, je gaat je namelijk opeens een stuk beter voelen, minder last van je maag en meer energie. Dit soort positieve punten gaan uiteindelijk zwaarder wegen dan de heerlijke smaak van dat ene product. Er zijn gelukkig steeds meer plekken waar je informatie over coeliakie kunt vinden. Zelf maak ik, ondanks dat ik al jaren glutenvrij leef, nog steeds veel gebruik van diverse kanalen en leer ik elke dag weer wat nieuws.

 

De beste manier om ermee om te gaan is, als je het mij vraagt; ik heb coeliakie, ik ga niet dood, ik moet alleen iets anders gaan eten. Jammer, maar het is niet anders en we gaan weer door. Ga niet denken dat je anders, zielig of apart bent. Hoe meer je dit denkt, hoe zwaarder je leven. Ja er geen mensen zijn die je glutenvolle producten gaan aanbieden, met de beste bedoelingen. Til hier niet te zwaar aan, ze bedoelen het goed. Mijn reactie hierop is vaak; wil je met dood hebben en dan een brede glimlach op mijn gezicht. Sommige mensen zullen dit hard vinden tegenover de persoon die het product aanbiedt. Zelf merk ik juist dat als ik zachtjes zeg; nee dat mag ik niet, mensen zich enorm schuldig voelen dat ze het hebben gevraagd. Wanneer ik zeg wil je me dood hebben, begint de ander ook te lachen en krijg ik zelfs soms de reactie; dat was eigenlijk wel mijn plan. Niemand die zich ongemakkelijk voelt en allemaal een lach op het gezicht.

 

De beste hulp die je in het begin kunt krijgen, is te vinden bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Hier zijn een hoop artsen die jou helpen met alle vragen die je hebt. Je kunt een hoop informatie opvragen in de vorm van folders, blogs en workshops. De vereniging zorgt dat je op jouw eigen tempo alle informatie tot je kunt nemen. Geen haast, geen gesprek bij een dokter waarbij je zoveel op je af krijgt dat je alles weer vergeten bent als je buiten stapt. Nee, gewoon alles op het gemak ontdekken. En geloof me, ik weet als bijna 22 jaar dat ik coeliakie heb en ik leer nog steeds een hoop bij.

 

Sinds ongeveer een jaartje ben ik lid op facebook van de groep Glutenvrij. Hier zitten leden die zelf glutenvrij zijn of een glutenvrij persoon in zijn of haar directe omgeving hebben. Op deze pagina komen enorm veel tips voorbij over aanbiedingen die diverse supermarkten hebben, worden diverse producten besproken; is het nou wel of niet glutenvrij, worden tips voor restaurants is steden over de hele wereld gedeeld en staat iedereen ervoor open om je te helpen met je vragen. Houdt hierbij wel in de gaten dat er altijd mensen zijn op sociale media die altijd hun ongezouten mening geven, of je het nou wil of niet. Zorg dus dat je niet alles te persoonlijk op vat. Ik zie redelijk vaak discussies ontstaan over of een product nou wel of niet glutenvrij is, daarnaast zijn er altijd mensen die vinden dat je een onzinnige vraag stelt. Negeer deze mensen, er zijn meer dan genoeg mensen die je met alle liefde helpen en je vragen beantwoorden.

 

Naast Facebook zijn er een hele hoop Instagram pagina’s met glutenvrije tips en gerechten te vinden. Type in de zoekbalk glutenvrij en je krijgt meer dan voldoende glutenvrije pagina’s. Zelf volg ik met veel plezier het profiel van Oh My Pie. Naast dat dit een Instagram pagina is, heeft Marike ook een Facebookpagina, blog en 2 glutenvrije kookboeken. Het fijne aan de tips van Marike is dat ze gebaseerd zijn op haar kennis van haar studie orthomoleculaire voeding. Ik vind het zelf fijn als informatie ergens op gebaseerd is. Tuurlijk een simpel weg lekker gerecht is uiteindelijk waar het om draait, maar ook komen er vaak tips voorbij op haar account die mij enorm helpen. En de specialiteit van Marike? Ontbijttaartjes! Ja je leest het goed, taart als ontbijt. Wie wil dit nou niet? En nog gezond ook!

 

Het belangrijkste wat ik kan meegeven voor het moment dat je glutenvrij moet gaan leven is; ga proeven, ga proberen! Zelf was ik altijd zeer kieskeurig. Dat merk ken ik niet, dus ik ga het ook niet proberen, want het is vast vies. Ongeveer 1 jaar gelden, ben ik gestopt met deze houding. Deels omdat ik toen op mezelf ging wonen en ging kijken naar goedkopere alternatieve. De kortingsstickers op glutenvrije producten waren voor mij dus een geschenk uit de hemel. Niet de volle prijs betalen om iets nieuws te kunnen proberen. Mocht het dan toch niet helemaal mijn smaak zijn, heb ik het tenminste geprobeerd. Ik kijk zelf ook bijna dagelijks op www.glutenvrijemarkt.nl op de uitverkoop pagina, om nieuwe producten uit te proberen.

 

Het is vervelend om opeens glutenvrij te moeten gaan leven, maar ik spreek uit ervaring dat het zeer goed te doen is. Schaam je niet, je kunt er niets aan doen. Wees trots op het feit dat je glutenvrij bent. Ja soms moet je in een restaurant 5 minuten langer wachten op je eten, maar vaak verschijnt er na 5 minuten opeens een kok die het eten komt brengen en alles uitlegt. En zeg nou eerlijk, eten krijgen van de bediening is leuk, maar als de kok het komt brengen, kijkt het hele restaurant naar jou omdat zij ook wel willen dat de kok het eten komt brengen. Kortom; lig er niet te lang van wakker, je leven is nog lang niet voorbij en hopelijk helpen al mijn recepten en blogs jou om te Genieten zonder Gluten.