Pasta regels

Het is geen geheim dat ik een groot pasta liefhebber ben en het liefst elke dag pasta eet. Uiteraard is dat niet echt verstandig, dus dat doe ik dan ook niet. Wij Hollanders denken heerlijke authentieke pasta’s te maken, naar echte Italiaanse regels. Wanneer de ‘echte Italiaanse mama’s’ onze pasta recepten zouden zien, zijn tranen en lachen van wanhoop het resultaat. Tijd dus om een te kijken naar de ‘regels’ die horen bij het eten van pasta.

 

Kookwater

Het begint allemaal bij het koken van je water. Er wordt altijd gezegd dat je moet zorgen dat je de pasta kookt in zout water. Wij Hollanders denken dat je zo weinig mogelijk zout moet gebruiken. Uiteraard is deze gedachten ook logisch, zout is bewezen slecht voor hart en vaten. Toch is het heel belangrijk om je water goed zout te maken voordat je je pasta gaat koken. De ideale verhouding is volgens de Mama’s 1 eetlepel zout per liter water. Het voordeel is dat het grootste gedeelte van het zout in het water achterblijft, dus maak je geen zorgen om de hoeveelheid. Het zorgt ervoor dat je pasta minder flauw is, dus vooral doen!

 

Olijfolie

Er zijn verschillende gedachtes over wat je moet doen pasta en olijfolie. Sommige voegen het toe aan het water waar de pasta in gekookt wordt. Dit is dus een absolute no-go. De olie drijft namelijk op de oppervlakte en de pasta zit onderin de pan. De olijfolie komt dus helemaal niet bij de pasta. Wat je wel moet/mag doen, is een klein beetje olie over je pasta ‘drizzelen’. Hierdoor gaat de pasta minder plakken.

 

Kooktijd

Pasta moet al dente gekookt worden, wat inhoudt dat de pasta beet gaar is. Wij Nederlanders hebben de neiging om de pasta lekker door te koken tot snot. Zeker bij glutenvrije pasta heb ik dit vaak. Je let even niet op en het is snot; Dit is natuurlijk hartstikke zonde van de smaak en de structuur. Uiteraard is het ook belangrijk dat je het niet te kort kookt, als je met veel moeite je pasta moet doorbijten, is het plezier er snel vanaf. Zorg dus dat je goed kijkt naar de kooktijd op de verpakking. Kook vaak genoeg pasta en je kunt dit uiteindelijk op gevoel doen.

 

Pasta + saus combinatie

Ik geef toe, ik ben zwaar schuldig aan de volgende no-go. Het gebruiken van de verkeerde pasta bij de verkeerde saus. Ik ben altijd simpel als het gaat om mijn pasta keuze, dat wat ik in de kast heb staan gebruik ik. Doe dit in Italië dus absoluut niet. Er zijn regels over de soort pasta en saus die je mag combineren met elkaar.

 

Kleine en fijne pasta

Met kleine en fijne pasta wordt bijvoorbeeld vermicelli bedoelt. Deze is echt gemaakt om te gebruiken in een bouillon of een lichte soep. Leuk feitje; van origine is ook tortellini een pasta die in de soep hoort. Deze pasta’s zijn dus ideaal voor een licht voorgerecht of een lunch.

 

Dunne en lange pasta

Hiermee wordt onder anderen linguini en spaghetti mee bedoeld. Deze pasta’s serveer je met een romige sauzen of lichte sauzen die zijn gemaakt op basis van witten wijn of olie.

 

Korte pasta + stevige saus.

Kort en stevig is een match made in heaven. Met korte pasta doelen we op bijvoorbeeld penne en rigatoni. Een voorbeeld van een goede stevige saus is tomatensaus of ragù.

 

Plat en breed

Met plat en breed bedoelen we onder anderen pasta’s als pappardella en tagliatelle. Combineer dit met een bolognese saus of langzaam gegaarde ragù gemaakt van zwijn en je wil nooit meer anders. We denken ondertussen dat een echte pasta bolognese gemaakt wordt met spaghetti, maar dit is helemaal niet zoals de officiële traditie is. De echte combinatie is namelijk met tagliatelle, maar hé door tijd en innovatie kan er altijd iets veranderen, dus ook een pasta gerecht kan lekker zijn zonder de traditie te volgen.

 

Gedraaid en gekruld

Fusilli of farfalle is heerlijk met een pesto of lichte saus. Het voordeel van deze pastasoort, is dat ze koud in bijvoorbeeld een salade ook heerlijk zijn. Nu is een glutenvrije pasta salade soms wel een ander verhaal. Dit is niet met elk merk lekker, maar dat is weer een ander verhaal.

 

Gevulde pasta’s

Ravioli of agnolotti vraagt om een hele subtiele en lichte saus. Het is de bedoeling dat je de vulling van je pasta kunt proeven en niet dat de saus de boventoon voert. Een goed voorbeeld van een saus voor bij gevulde pasta’s is een gebruinde boter saus met salie.

 

Restjes

Wij Hollanders zijn van het bewaren en besparen dus zullen nooit zomaar een volledige maaltijd in de prullenbak laten verdwijnen. Uiteraard is dit een zeer goede eigenschap om te hebben aangezien je er ook nog eens een leuk bedrag mee kunt besparen. Toch is dit bij een pasta gerecht niet altijd een goede eigenschap om te hebben. Het is namelijk zo dat, wanneer je de pasta en de saus al door elkaar hebt gemend, de pasta droog en overgaar wordt wanneer je het opwarmt. Het is dus beter om de saus apart te bewaren en nieuwe pasta te koken voor de volgende maaltijd.

 

Spaghetti snijden

Doe dit en de mama’s zullen van schrik flauwvallen. Er is weinig over te bespreken, behalve het feit dat je pasta eet met een vork, punt uit. Laat die lepel ook lekker weg, want ook dat hoort niet. Het is natuurlijk even wennen in het begin, maar geloof me; je kunt het!

 

Laten we even voorop stellen, zelf houd ik me ook absoluut niet aan bovenstaande regels. Ik maak wat ik lekker vind, maar ik vind het zeker wel interessant om vaker naar de Italiaanse regels te koken. Regels worden altijd met een reden opgesteld. Ik ga er dus vanuit dat de regels mij kunnen helpen om de smaak van mijn gerecht nog beter te maken. Pak dus snel jouw lievelingspasta recept uit de kast en ga dit met bovenstaande tips maken zodat je heerlijk kunt gaan Genieten zonder Gluten.

 

Ben je op zoek naar verschillende soorten pasta en wat de smaak hiervan is? Lees dan mijn glutenvrije pasta review. Op zoek naar lekkere verse pasta? Ook die heb ik voor je getest, de resultaten zijn te vinden in mijn verse pasta review.