Verse kruiden

Kruiden zorgen ervoor dat er extra smaak wordt toegevoegd aan je recept. Je hebt natuurlijk enorm veel gedroogde kruiden in potjes, maar er zijn ook heerlijke verse kruiden. Dit is wat je moet weten over verse kruiden.

 

Smaak & gebruik

Er zijn enorm veel verse kruiden te verkregen, dus in deze blog houdt ik het bij de veel voorkomende kruiden. Laten we eerst eens beginnen met wat de smaken zijn en waar je ze het beste voor kunt gebruiken.

 

- Munt. Munt heeft een frisse smaak en is lekker in drankjes, een salade, bij toetjes en bij vlees.

- Basilicum. Basilicum is natuurlijk een van de basis ingrediënten van een groene pesto. Het heeft een redelijk overheersende maar wel frisse smaak. Naast pesto is het ook lekker om te gebruiken voor pizza’s, pasta’s en tomatensauzen.

- Koriander. Dit is een kruiden waar je van houdt of wat je haat. De smaak is ook best lastig uit te leggen. De een noemt het lekker en fris, de ander noemt het zeepsop. Het is lekker om te gebruiken in curry’s en oosterse gerechten.

- Tijm. Tijm heeft een zoete en pittige smaak en is lekker bij vlees, sauzen en bonen.

- Rozemarijn. Dit kruid is lekker bij vlees, aardappels en sinaasappel en heeft een bittere, overheersende en krachtige smaak.

- Peterselie. Peterselie is lekker bij stoofgerechten en als garnering en smaakt fris en hartig.

- Oregano. Oregano wordt vaak gebruikt bij pizza’s, pasta’s en tomatensaus en heeft een pittige en krachtige smaak.

- Bieslook. Dit smaakt fris en pittig en is lekker bij ei, roomkaas en salades.

 

Bewaren

Vaak koop je verse kruiden in redelijk grote hoeveelheden waardoor de helft meestal in de prullenbak eindigt. Dit kun je voorkomen door de volgende tips:

 

- De kruiden vochtig houden in nat keukenrol in de koelkast. Let op bij basilicum werkt dit juist niet, dat wordt dan sneller slecht. Dit bewaar je droog in de koelkast.

- Laten drogen om er poeder van te maken. Dit is best lastig, maar als het lukt is het een echte overwinning. Het is belangrijk dat je een donkere droge plek hebt om de kruiden rustig te kunnen laten hangen.

- Invriezen. Dit kun je op 2 manieren doen. Je kunt de kruiden in een zakje doen en daarin invriezen, maar je kunt de kruiden ook in water doen om er ijsblokjes van te maken. Let er wel op. Je verliest hierdoor wel een deel van de smaak. De ijsblokjes zijn ideaal voor sauzen en soepen.

 

Kruiden planten goed houden

Zelf ben ik niet echt een ster in het houden van eigen kruiden planten. Deze tips hebben mij wel geholpen om het onder de knie te krijgen:

 

- Koop je plantjes bij een tuincentrum in plaats van de supermarkt. Deze hebben vaak sterkere wortels door het feit  dat ze andere verzorging hebben gehad.

- Verpot altijd naar een grotere pot om de wortels meer ruimte te geven.

- Maak het niet te nat. 1 keer per week water geven is meer dan voldoende. Gebruik eventueel hydrokorrels in de pot om het vocht extra te reguleren.

- Zorg dat ze veel licht krijgen

- Knip altijd de kruiden in plaats van het afbreken met je handen. Knip ze nooit te kort af, ongeveer 2/3 deel kun je afknippen.

 

Hopelijk helpen bovenstaande tips om meer verse kruiden te gebruiken in je recepten en te Genieten zonder Gluten.