Kijkje in mijn keuken

Ondertussen ben ik alweer bijna een jaar bezig met het delen van mijn tips en recepten. Hierdoor hebben jullie mij als persoon al een beetje leren kennen. Een echte kok/foodie leer je pas echt kennen op het moment dat je een kijkje neemt in zijn of haar keuken. Tijd dus om mij bloot te geven en een kijkje te geven in mijn keuken.

 

Koelkast/vriezer

Iets wat absoluut nooit ontbreekt in mijn koelkast zijn halve stukken groenten. Ik heb altijd heel veel groenten in huis en houd ervan om te variëren. Dit betekend dus halve paprika’s, courgette, uien en ga zo maar even door. Daarnaast vind je ook altijd verschillende sauzen in mijn koelkast; barbecue saus, een salsa saus, knoflooksaus en aioli. Als laatst zul je altijd de volgende zuivel producten vinden in mijn koelkast; geraspte jonge kaas, crème fraiche, kookroom en plakjes cheddar kaas.

Mijn vriezer ligt altijd vol met vlees en vis. Ik woon alleen, maar koop mijn vlees en vis altijd groot in. Eénpersoons verpakkingen kosten altijd een hoop geld. Ik koop dus altijd grotere verpakkingen en vries het meteen na aanschaf in kleine porties in de vriezer. Op deze manier kun je makkelijk wat minder geld uitgeven aan je boodschappen, iets wat mooi is meegenomen gezien de hoge prijs die we voor glutenvrij eten moeten neerleggen.

Daarnaast vind je in mijn vriezer altijd wel iets van diepvries groenten. Uiteraard zijn verse groenten altijd lekkere, maar ik denk dat je een aantal groenten altijd in je vriezer moet hebben. Voor mij zijn dit vooral spinazie a lá crème en doperwten. Vooral de spinazie uit de vriezer is voor mij een geweldige uitvinding. De spinazie is verdeeld in kleine blokjes. Ik kan dus altijd kleine porties gebruiken voor tijdens het koken.

 

Keuken trolley

Op mijn keukentrolley heb ik al mijn verse groenten liggen (die niet in de koelkast hoeven) en al mijn voorraadpotten. Groenten die je hier altijd zult vinden zijn; uien, het liefste rode ui, maar ook altijd normale of een andere uit de uien familie zoals prei of bosui. Paprika, wortel en courgette zijn ook altijd te vinden op mijn trolley.

De voorraadpotten zijn verschillende soorten pasta en (risotto) rijst te vinden.

 

Kruidenrek

Als het aankomt op kruiden, zul je redelijk weinig vinden in mijn keuken. Ik ben van mening dat eten/ingrediënten van zichzelf altijd al smaak genoeg hebben. Ja soms kan een kruid dit versterken, maar nooit te veel want dat is zonde. Vooral zout probeer ik zo veel mogelijk te vermijden. Glutenvrije vervangers zijn van zich zelf enorm zout. Het extra toevoegen van zout is nergens voor nodig en maakt het alleen maar ongezond.

Wat ik dan wel heb staan is ; knoflookkruiden (voor wanneer mijn verse knoflook op is), uienkruiden, gember, paprikapoeder en natuurlijk peper en zout.

 

Keukenkasten

In mijn keukenkasten zijn voor smaakmakers te vinden. Er veel ga je bij mij niet tegenkomen aan kruiden. Ik ben van mening dat producten van zichzelf al een heerlijke smaak hebben en er dus vrijwel niets aan toegevoegd hoeft te worden. De enige kruiden die je dus bij mij zult vinden zijn; peper, zout, uien-, knoflook-, paprika- en gemberpoeder. Wanneer het kan gebruik ik verse knoflook en gember, maar als je de kruiden niet vaak gebruikt is het soms zonde om het vers aan te schaffen. Weggooien komt in mijn woordenboek niet voor, dus ga ik sneller voor het poeder.

Voor mijn soepen probeer ik altijd te koken zonder zout, dit zit al in de bouillonblokjes die ik gebruik. Toch wil je soms iets extra’s toevoegen. Vaak doe ik dit met een klein beetje Maggi. Let hierbij op dat je niet te veel toevoegt. Het een zeer zoute smaak en kan, door te veel toe te voegen, de boventoon in je soep aannemen wat zonde is.

Vrijwel elk gerecht begin ik met een warme pan en olie. Niet zomaar olie; knoflookolie. Ik bestel deze altijd bij Xenos en het is ook echt iets wat ik niet wil missen in mijn voorraad. De aanschaf gaat dus meestal ook met een stuk of 5 tegelijk. Je kunt natuurlijk nooit zonder komen te zitten.  

Daarnaast staat er ook altijd sojasaus, ketjap en vissaus in mijn kasten. Alle drie worden ze vrijwel wekelijks gebruikt.

 

Naast ingrediënten heb ik mijn kasten ook zeer goed gevuld met pannen en andere keuken machines. Bedenk een pan en deze meid heeft hem staan. De pannen en keukenmachine zijn echt te veel om op te noemen, dus deze bewaar ik voor een volgende blog.

 

Servies

Kan een mens te veel servies hebben? Vele, ook in mijn omgeving, vinden van wel, maar ik vind dat dit absoluut niet mogelijk is. Als het aankomt op borden heb ik helemaal niet overdreven veel. Gewoon simpel een set van 6 diepe, grote platte en kleine platte borden. Je weet wel zo’n standaard Ikea pakket. De hoeveelheid zit hem bij mij vooral in mijn borrel servies. Het is geen geheim dat ik graag bezig ben met eten, wanneer ik dus visite over de vloer heb komt er altijd wat lekkers op tafel. Ik heb dus een enorme hoeveelheid schalen, borrelplanken en al het andere serveerservies dat je kunt bedenken. Zodra ik dit dus ook in de winkel zie liggen en vooral met een aanbieding sticker ben ik meestal te zwak om het te negeren en neem ik het vaak mee naar huis.

 

Ik hoop dat je mij door dit kijkje in mijn keuken nog beter hebt leren kennen. Heb je vragen over een van bovengenoemde punten? Je mag altijd contact met mij opnemen. Alles wat ik in mijn keuken heb staan is absoluut geen must om te hebben om mijn recepten te maken. Het zijn gewoon de spullen waar ik graag mee aan de slag ga om te Genieten zonder Gluten.

Keukenrek
Servies
Keukentrolley