Pepernoten witte chocolade cheesecake

Taart is altijd een goed idee. Zeker in de maand december zijn er genoeg gelegenheden om taart te eten en daar is deze sinterklaastaart perfect voor. Uiteraard kun je de taart het hele jaar door maken, aangezien je het hele jaar speculaas kunt krijgen. Let wel op, het is een aardige calorieënbom dus eet hem niet elke dag.

 

Ingrediënten:

- 300 gram speculaas

- 75 gram pepernoten

- 600 gram roomkaas (ik gebruikte monchou)

- 300 gram witte chocola

- 125 ml slagroom

- 125 gram boter

- 100 gram suiker

- 3 eieren

 

Begin met het verwarmen van de oven op 180 graden Celsius. Terwijl de oven voor verwarmd, laat je de boter smelten en maal je de speculaas fijn. Ik heb hiervoor zelf een keukenmachine gebruikt, maar het kan natuurlijk ook handmatig. Doe alle speculaas in een zak en ga over de zak met een deegroller. Meng de boter en speculaas zodra de speculaas fijn is gemaald.

 

Leg een stuk bakpapier in de taartvorm en bedek de bodem met de speculaas. Zorg dat je de bodem goed aandrukt en probeer het zo gelijk mogelijk te verdelen. Zet voor 15 minuten de taartvorm met speculaasbodem in de voor verwarmende oven.

 

Terwijl de eerste laag gaart in de oven, is het tijd om de chocola au bain-marie (in een bakje boven een pan met kokend water) te smelten. Blijven goed door de chocola heen roeren, hierdoor zie je sneller wanneer je de slagroom kan toevoegen. Het toevoegen van de slagroom kan op het moment dat de chocola volledig gesmolten is. Voeg de slagroom toe en blijf ondertussen goed roeren. Zodra het een geheel geworden is, is het klaar en gaan we door met het andere gedeelte van de taart.

 

Mix de roomkaas met de suiker tot het een glad geheel is. Voeg hierna één voor één de eieren toe aan de roomkaas en zorg dat het een glad geheel wordt. Zorg dat je de bodem van de taart niet vergeet uit de oven te halen na de 15 minuten. Zet daarna je oven op 130 graden Celsius.

Wanneer de eieren, suiker en roomkaas een mooie gladde massa vormen, voeg je de chocola met slagroom toe en ook dit moet weer een gladde massa worden. Als laatste voeg je de pepernoten toe aan de mix.

 

Nu de 2e laag van de taart gemixt is, kan hij op de speculaasbodem worden gedaan. Zet de taart voor

1 uur in de oven (op 130 graden Celsius). Ondertussen kun je de keuken schoonmaken, want als je net zo onhandig bent als ik, zit je hele keuken onder met alle ingrediënten. Na één uur is het wachten helaas nog niet voorbij. Je moet nu nog minimaal 4 uur geduld hebben, want de taart moet in de koelkast afkoelen.

 

5 uur na het in de oven schuiven van de taart is het dan eindelijk zover; je kunt gaan proeven. Bestrooi eventueel de taart nog met wat pepernoten of speculaas. Voor de echte zoetekauw; je kunt ook nog karamel over de taart heen doen. Aansnijden maar en tijd om te Genieten zonder Gluten.

Sinterklaas taart