Borrelhapjes

Ik vind het heerlijk om mensen over de vloer te hebben. Wanneer ik mensen over de vloer heb, zorg ik altijd dat er iets lekkers in huis is. Bij mij bestaat iets lekkers niet uit een bakje chips, waar overig niets mis mee is! Ik sta vooral bekend om mijn nacho's, iets wat ik zie als een simpele lekkere hap op tafel bij een lekker glas wijn.

 

Mijn keukenkasten staan vol met servies als borrelplanken, borrelschaaltjes, amuse lepels en andere schalen voor diverse hapjes. Ik zal dus ook nooit een bakje van de winkel op tafel zetten. Ja het scheelt afwas, maar toch vind ik het leuker en gezelliger staan om het in het daarvoor bedoelde servies.  

Borrelplank
Borrelplank
Borrelplank

Vaak maak ik een borrelplank als ik visite krijg, maar waar moet je nou op letten als je een borrelplank samen stelt? Hier lezen jullie mijn tips voor het samenstellen van een borrelplank.

 

  1. Ken de smaak van je visite

De basis van je borrelplank moet altijd zijn dat wat jij en je visite lekker vinden. Je kunt de theoretisch perfect combinatie maken, maar als niemand die combinatie graag eet, gooi je aan het eind van de avond alles weg. Dit is uiteraard enorm zonde en nergens voor nodig. Als jij of je visite het lekker vindt, leg het dan vooral op de plank.

 

  1. Zorg voor afwisseling

Probeer altijd voor wat afwisseling te zorgen in de borrelplank. Afwisseling in de structuur van de hapjes, maar ook in de smaak. Heb je iets pittigs op de plank, zorg dan ook voor iets fris. Veel zachte hapjes zoals een gevuld ei, leg er dan ook een krokante cracker of wat nootjes bij.

 

  1. Alles is te gebruiken

Duik eerst eens in je koelkast en voorraadkast voordat je allerlei nieuwe dingen gaat halen in de supermarkt. Nog een halve paprika liggen, een klein trosje druiven, een stukje kaas? Je kunt het allemaal gebruiken en op de borrelplank leggen. Je hoeft niet altijd precies even veel van alles te hebben en je hoeft het niet perse aan kunnen vullen, op is op. Op deze manier kun je mooi je kasten leeg maken en ga je ook nog eens voedsel verspilling tegen.

 

  1. Hoeveelheid

Ik ben een persoon van beter te veel dan te weinig, maar dit is niet altijd even handig. Heb je in je hoofd dat je meerdere malen per avond een nieuwe borrelplank op tafel zet? Zorg dan dat je goed nadenkt over de hoeveelheid, maar zeg dit ook vooral vooraf even tegen je visite. Op die manier kunnen zij er ook rekening mee houden en niet thuis eerst een 5 gangen diner naar binnen werken.

Daarnaast moet je ook goed nadenken over de hoeveelheden van de hapjes die je maakt. Heb je gevulde eieren? Tel ze dan wel zo uit dat iedereen die komt minimaal 1 hapje kan eten. 6 gevulde eitjes en 7 personen is natuurlijk onhandig.

 

  1. Bereidingstijd

Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele avond in de keuken staat om de borrelplank te bereiden in plaats van gezellig bij je visite te zitten. Denk dus goed na hoeveel tijd iets kost om het te maken. Sommige dingen zijn ook al goed van te voren te maken en hoeven slechts even de oven in om op te warmen. Wil je iets van kaas en worst op je borrelplank leggen? Snijd deze dan alvast voordat de visite er is, zodat je ze alleen nog maar op de plank hoeft te leggen.

 

  1. Gelegenheid

Bij een borrelplank wordt altijd meteen gedacht aan een gezellige avond met een drankje erbij, maar eigenlijk kan een borrelplank voor elke gelegenheid. Heb je een lunch afspraak gepland staan maar weet je niet wat je moet maken? Maak een borrelplank met lunch gerelateerde borrelhapjes zoals een wrap gevuld met zalm, spinazie en komkommer.

 

Een borrelplank is altijd een goed idee en kan eigenlijk gevuld worden met alles waar je van houdt. Het zorgt eigenlijk voor een stukje kunst op tafel en naast het leuke zicht, is het ook nog eens super lekker. Heb jij binnenkort een avond gepland staan voor een lekker drankje? Maak dan met bovenstaande tips en de gerechten van de rubriek borrelhapjes een lekkere borrelplank om van te Genieten zonder Gluten.