Groentechips

Chips, ik moet toegeven dat dit toch wel een lekkere snack is op de zaterdagavond. We weten allemaal dat het niet al te gezond is, maar toch is het heerlijk. Ik ging dus op zoek naar een gezonde variant waarbij de frituur niet gebruikt wordt. Na wat testen kwam ik uit op dit heerlijke recept voor groentechips.

 

Ingrediënten:

- Aardappel

- Zoete aardappel

- Wortel

- Olijf olie

- Zout

 

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van een airfryer. Heb jij zelf geen airfryer, geen paniek! Je kunt het recept maken in de oven. Echter moet je dan wel de baktijden iets aanpassen.

 

Begin met het schillen van de groenten en snijd ze in dunne plakjes. Ben je niet zo goed in het snijden van dunne plakjes? Gebruik dan een dunschiller! Hiermee kun je ook mooie dunne plakjes maken.

 

Zet je airfryer aan op 150 graden om voor te verwarmen en leg in het ‘mandje’ bakpapier. Het voorverwarmen duurt ongeveer een minuut of 5 tot 10.

 

Terwijl de airfryer opwarmd, doe je de groenten in 3 verschillende bakken en voeg je aan elke bak een klein beetje olie toe.  Gooi de groenten niet bij elkaar. Elke groente heeft een andere baktijd. Wanneer je ze dus door elkaar gooit, kun je de helft niet goed garen of een deel verbranden.

 

Zodra de airfryer is opgewarmd, voeg je de wortelschijfjes toe. Zet de airfryer op 150 graden en 35 minuten. Kijk af en toe tussendoor even in het mandje of de wortel langzaam aan het uitdrogen is. Worden de schijfjes snel zwart, dan heb je de graden te hoog staan. Het kan zijn dat na 35 minuten de schijfjes nog nat zijn. Laat ze dan nog iets langer bakken.

 

Bovenstaand proces herhaal je met de zoete aardappel en de gewone aardappel. De zoete aardappel heeft ongeveer 20 tot 25 minuten nodig om goed te bakken en de normale aardappel 15 tot 20 minuten.

 

Zorg dat je af en toe kijkt tijdens het bak proces of de chips al klaar zijn. Wanneer de chips uitgedroogd zijn, kun je zien dat ze klaar zijn. Hierna laat je ze nog voor ongeveer 10 tot 15 minuten afkoelen buiten de airfryer. Dien ze hierna op in een schaal of bakje en je kunt heerlijk Genieten zonder Gluten.