Lasagne

Vroeger maakte we thuis vaak lasagne. Hiervoor gebruikte we de glutenvrij lasagne bladen van Schär. Deze moest je voor dat ze de oven in gingen nog koken. Dit was altijd een hoop gedoe, waardoor het maken van de lasagne vaak 45 minuten duurde. Dit was dan ook de reden dat ik steeds minder lasagne maakte. Toen ontdekte ik de lasagne bladen van de Albert Heijn en was ik verkocht. Vanaf dat moment ben ik aan de slag gegaan met het maken van het ideale recept. Voor mij is dit dan ook het ultieme lasagne recept.

 

Ingrediënten:

- Glutenvrije lasagne bladen (ik gebruik Albert Heijn huismerk)

- 2 runderbouillon blokjes

- 750 gram gehakt

- 1 paprika

- 1 wortel

- Tomaten puree

- 1 á 2 uien

- Selderij

- Verse spinazie

- Aioli

- Geraspte kaas

- Rode wijn

- Vloeibare boter

 

Snij de groeten in stukjes voordat je begint met een pan op het vuur. Als je alles al gesneden hebt gaat het net een stukje sneller. Vergeet ook niet de oven voor te verwarmen op 210 graden.

 

Fruit de ui in een pan met een klein beetje olie of boter. Voeg na 2 minuten de selderij toe aan de pan en een scheut rode wijn. Wanneer de wijn een beetje is verdampt en opgenomen door de selderij en ui voeg je het gehakt toe. Van het gehakt komt een hoop vet vrij, vandaar ook dat je de ui in zo weinig mogelijk boter/olie fruit.

 

Zodra het gehakt bijna gaar is, voeg je de andere groenten toe. De spinazie voeg je in delen toe, zodat het kan schrinken en je geen overvolle pan hebt waarin roeren onmogelijk is.

 

Na ongeveer 5 -1 0 minuten voeg je de tomatenpuree, bouillonblokjes en rode wijn toe. Laat dit ongeveer 5 minuten op staan en roer alles goed door elkaar.

 

Terwijl de ‘saus’ nog opstaat, vet je de ovenschaal in met boter. Let hier goed bij op; niet elke vloeibare boter is glutenvrij! Zorg dus dat je echt de juiste boter gebruikt, anders heb je een heerlijke glutenvrije lasagne die in een niet glutenvrije boter gemaakt wordt.

 

Zodra de schaal is ingevet begin je met het stapelen van de lasagne. Je begint met het gehakt gevolgd door een laag aioli, geraspte kaas en de lasagne bladen. Mijn ovenschaal is niet erg hoog, waardoor ik een lasagne maak met 2 lagen van de bladen. Na de laatste laag van de bladen voeg ik nog 1 keer gehakt en aioli toe gevolgd door heel erg veel kaas.

 

Ik ben zelf redelijk verslaafd aan een goede aioli, vandaar dat ik deze dus graag gebruik in mijn gerechten.  In dit gerecht zorgt de aioli voor een extra romige smaak.

 

Wanneer je klaar bent met stapelen zet je de schaal voor ongeveer 40 minuten in de oven. Let goed op dat je de oven niet op gril stand hebt staan. Dit zorgt er namelijk voor dat je kaas binnen no-time zwart wordt en je bladen nog lang niet gaar zijn. Na ongeveer 40 minuten kun je ovenschaal uit de oven halen en heerlijk Genieten zonder Gluten.