Saté gehaktbal

Gehaktballen, het klinkt zo simpel en dat is het uiteraard ook, maar dan moet je als persoon met coeliakie de gehaktballen wel zelf maken. De kant en klare gehaktballen die je in de winkels vind hebben vaak paneermeel als ingrediënten, dus zijn helaas een no go. Als je ze zelf maakt zit je dus altijd goed. Naast een lekkere gehaktbal voor het avond eten, zijn ze ook heerlijk als borrelhapje. Deze variant kun je eten als borrelhapje, maar zijn ook heerlijk bij een bord nasi of bami.

 

Ingrediënten:

- Gehakt

- Pindakaas

- Ketjap

- Chilisaus

Begin met het mengen van het gehakt met ongeveer 1 eetlepel pindakaas. Om er zeker van te zijn dat je niet te veel pindakaas gebruikt is het slim om eerst een halve lepel toe te voegen. Roer het goed door het gehakt. Wanneer je ziet dat nog niet op al het gehakt pindakaas zit, voeg je meer toe. Hierna voeg je een flinke scheut ketjap toe en zorg je dat je dit ook goed door het gehakt heen roert.

 

Als de ketjap en pindakaas goed door het gehakt heen geroerd zijn is het tijd om de ballen te gaan rollen. Het is natuurlijk afhankelijk van wat je met de ballen gaat doen, hoe groot je ze maakt. Zijn ze voor het avond eten? Dan mogen ze lekker groot, maar maak je zo voor bij de borrel? Maak ze dan kleiner.

 

Het bakken van de gehaktballen doe je zonder olie of boter in een hete pan. Zorg dat je erbij blijft staan en op tijd de ballen omdraait. Het is afhankelijk van de grote hoe lang de bal in de pan moet liggen. Om ervoor te zorgen dat de ballen een sticky laagje te geven, voeg je ketjap toe aan de pan om de ballen in te bakken.

 

Wanneer je de ballen serveert als borrelhapje voeg je een klein beetje ketjap toe aan chilisaus om de balletjes in te dippen. Zodra de balletjes sticky zijn, kunnen ze worden geserveerd en is het tijd om te Genieten zonder Gluten.

Saté gehaktbal
Saté balletjes