Stoofvlees met bier

Als je het mij vraagt gaat er niets boven een heerlijk frietje stoofvlees. Het jammere is dat dit in vrij wel alle friettenten niet mogelijk is, omdat de stoofvlees gluten bevat. Stoofvlees gemaakt met bier geeft een extra smaak, maar ook dit is niet mogelijk vanwege de gluten. Dit alles is verleden tijd! Er zijn een hoop soorten glutenvrije biertje te verkrijgen en met die recept steel jij iedereens hart!

 

Ingrediënten: 

- 500 gram (rib)runderlappen

- 300 ml bier (zelf heb ik Ocho Reales Porter gebruikt, een lekker donker biertje)

- 1 eetlepel meel

- 2 laurierbladen

- 2 runderbouillon blokjes

- 2 eetlepels mosterd

- 2 uien

- 50 gram boter

- 100 ml kraanwater

- Peper en zout naar smaak

 

Snij het vlees in blokjes en doe ze in een schaal waar je mosterd en zout aan toevoegt. Roer het geheel goed door elkaar zodat al het vlees is omhult met mosterd. 

 

Verhit een braadpan en voeg de boter toe aan de pan. Zodra de boter is gesmolten voeg je ongeveer de helft van het vlees toe om te braden. Wanneer het bruin van kleur wordt (na ongeveer 3 minuten) schep je het vlees uit de pan, maar zorg dat je niet alle boter mee schept. Hierna herhaal je dit met de 2e helft van het vlees. 

 

Snij de uien in stukken en fruit deze in de pan waar je net het vlees in aangebakken hebt. Voeg de eetlepel meel toe en roer dit geheel goed door. Na ongeveer 1 minuut voeg je het bier toe aan de uien, samen met het water, de laurierbladen en de bouillonblokjes. Breng dit geheel aan de kook en voeg na ongeveer 3 minuten koken het vlees toe. 

 

Zet de pan, met een deksel erop, in de oven op 140 graden. na ongeveer 1,5 tot 2 uur roer je door de pan en haal je de deksel eraf. Laat de pan ongeveer 30 minuten zonder deksel in de oven staan zodat de saus wat indikt. Zorg dat je hier goed naar blijft kijken, want het is zonde als er geen 'saus' overblijft. 

 

Terwijl het in de oven staat te garen, zorg je nog voor frietjes zodat je als de stoofvlees klaar is heerlijk kunt Genieten zonder Gluten.

 

P.S. Vergeet niet om de laurierbladen uit de pan te halen voordat je het opschept!