Broodje pulled chicken

Steeds meer restaurants hebben op hun lunch kaart een broodje pulled pork of pulled chicken staan. Meestal is dit, los van het broodje, niet glutenvrij en daardoor niet te bestellen. Tijd dus om zelf eens te gaan experimenteren in de keuken om het lekkerste broodje te creëren.

 

Ingrediënten:

- (afbak)Broodje

- Kip

- Barbecue saus

- (rode) Ui

- Aioli

- Tomaat

- Cheddar kaas

 

Begin met het koken van je kip in een pan met water en een klein beetje zout. Op deze manier is je kip snel en geleidelijk gaar. Uiteraard kun je ook op deze manier je kip droog koken, door hem te lang laten koken. Zodra het water kookt, leg je de kip in de pan en draai je het vuur omlaag. Afhankelijk van de dikte van de kip, laat je de kip opstaan. Mijn kip was in ongeveer 10 minuten gaar, maar deze was dan ook aan de dunne kant.

 

Voordat je verder gaat met de kip, bak je het brood af zoals aangegeven op de verpakking. Zelf maakte ik voor dit recept gebruik van de afbakbroodjes van de Lidl. Deze zitten niet standaard in het assortiment, maar ik sla ze altijd groots in wanneer ze er zijn.

 

Zodra de kip gaar is, haal je hem uit het water en ‘trek’ je het vlees met 2 vorken uit elkaar. Zodra je alle kip ‘uit elkaar hebt getrokken’ doe je deze in een bak of kom en voeg je de barbecue saus toe. Roer het geheel goed door elkaar.

 

Terwijl je bezig bent met de kip, kun je beginnen met het karamelliseren van  de uien. Snij de uien in halve ringen en bak ze in een pan met een klein beetje boter of olie. Ik probeer altijd tot het randje te gaan met het karamelliseren van uien. Uiteraard is er een duidelijk verschil tussen met opzet verbranden en lang durven bakken. Ik ga altijd voor de tweede optie, het is belangrijk dat je het vuur niet te hoog zet. Het gaat erom dat je de uien langzaam bakt, waardoor ze niet aanbranden.

 

Wanneer de uien klaar zijn, houd je een klein beetje ui apart en voeg je aan de overige uien de kip toe. Laat dit voor ongeveer 5 minuten op laag vuur bakken.

 

Ondertussen haal je het broodje uit de oven en snijd je hem open. Ik ben zelf redelijk aioli verslaafd, dus smeerde ik de onderkant in met een beetje aioli gevolgd door tomaat. Zelf had ik toevallig nog cherrytomaten, maar elke tomaat kan natuurlijk gebruikt worden.

 

Op de tomaat komt de kip met de uien. De uien die je eerder apart had gehouden? Deze leg je nog eens boven op de kip, want ui heb je nooit genoeg. Om het broodje af te maken, leg je een plak cheddar kaas op het geheel en maak je het af door de bovenkant van het broodje op de kaas te leggen. Dan is eindelijk het moment daar; je kunt gaan Genieten zonder Gluten.