Croutons

Bij mijn bestelling op glutenvrijemarkt.com kreeg ik een free sample brood van Céréal. Zelf ben ik niet echt een broodeter, maar ik was wel heel blij met het brood. Omdat ik het niet zo vaak eet, blijft er bij mij vaak brood over wanneer ik het wel in huis heb. Om het weg te gooien is glutenvrij brood veel te duur als je het mij vraagt. Daarom maak ik er graag croutons van. Op deze manier kunt je het op meerdere manieren gebruiken in plaats van het in de prullenbak te gooien.

 

Het maken van croutons is eigenlijk enorm simpel en kent honderden verschillende smaken. Eigenlijk kun je er alles op doen wat je zelf lekker vindt.

 

Ik maakte zelf 2 verschillende smaken; rode pesto en knoflook. Naast het brood heb je hiervoor rode pesto, knoflook olie, peper en zout nodig.

 

Zet je oven aan op 160 graden. Let op dat je hem niet op grill stand zet, dan kan het brood namelijk heel snel verbranden en aan zwarte croutons heb je niets.

 

Smeer het brood in met de pesto of de knoflook olie en voeg peper en zout toe naar eigen smaak. Zorg dat je het hele brood goed insmeert en snij het daarna in kleine stukjes en leg het op een ovenplaat.

 

Zet de croutons ongeveer 30 minuten in de oven. Zorg dat je tussendoor goed in de gaten houdt of ze niet verbranden of dat ze nog iets langer moeten.

 

Zodra de croutons klaar zijn, haal je de uit de oven en laat je ze goed afkoelen. Zorg dat je ze niet te snel in een bakje doet. De hitte blijft dan in het bakje hangen en daardoor kunnen de croutons taai worden.

 

Zelf heb ik de pesto croutons gebruikt voor in een tomatensoep. Het zorgt ervoor dat de soep net iets meer vult, aangezien de meeste kant en klare soepballen worden gemaakt met gluten. Zelf balletjes maken is natuurlijk niet heel moeilijk, maar croutons zijn een stuk sneller klaar.

 

De knoflook croutons heb ik door een salade gedaan. Hiervoor had ik ze alleen kleiner moeten snijden dan ik had gedaan.

 

Heb jij nog brood in de kast liggen wat je eigenlijk niet meer op gaat eten, maar vind je het net als ik zonde om het weg te gooien? Maak er dan croutons van als extraatje in je salades of soepen. Gebruik olie en kruiden naar keuze, bak het in de oven en je kunt heerlijk Genieten zonder Gluten.

Tomatensoep met croutons
Brood van Céréal
Salade met croutons