Bananencake met ijs

Bananenbrood/cake is momenteel een grote hit in de maatschappij. Een collega wees mij op een recept waarbij je amandel of boekweit meel voor nodig hebt. Deze ingrediënten zijn beide glutenvrij, dus het was zeker het proberen waard. Een lekker bolletje ijs erbij en je hebt een heerlijk toetje, maar uiteraard is de cake ook heerlijk als simpel tussendoortje.

 

Ingrediënten:

- 3 rijpe bananen

- 3 eieren

- 2 eetlepels melk

- 1 eetlepel honing

- 250 gram boekweitmeel of amandelmeel (of 50/50)

- 2 theelepels bakpoeder

 

Begin met het aanzetten van je oven op 180 graden Celsius, zodat de oven kan voor verwarmen.

Prak de bananen in een kom en voeg de eieren, melk en honing toe en roer dit goed door elkaar. Het is belangrijk dat je goed rijpe bananen gebruikt en zorg dat je ze goed prakt. Wanneer je bananen niet goed rijp zijn, wordt de cake iets droger dan bedoeld.

 

Wanneer je bovenstaande mix goed hebt doorgeroerd, voeg je het meel en de bakpoeder toe. Zelf heb ik gebruik gemaakt van boekweitmeel, puur omdat dit nog in de kast stond. Het verschil tussen de melen is dat de amandelmeel zorgt dat je baksel net wat luchtiger blijft. Wel is amandelmeel duurder dan boekweitmeel, maar het is ook goed met elkaar te combineren. Je kunt er dus ook voor kiezen om 50/50 boekweit- en amandelmeel te gebruiken voor de cake.

 

Bekleed de bakvorm met bakpapier of gebruik, zoals ik zelf doe, een bakvorm met anti aanbak laag. Schep het beslag in de vorm en zet hem ongeveer 40 tot 50 minuten in de oven. Blijf met regelmaat kijken door het ovenraam of de cake al een harde korst krijgt. Wanneer dit begint te komen, prik je met een satéprikker in de cake. Wanneer de prikker schoon uit de cake komt, is de cake klaar.

 

Let op dat je niet te vaak de oven open doet om de cake te checken, dit zorgt ervoor dat de temperatuur niet constant is. Hierdoor bestaat de kans dat je een deel van de cake goed gaart en een ander deel te veel of juist niet gaart.

 

Je kunt nog variëren door diverse noten toe te voegen aan het beslag. Zelf had ik geen noten in huis, waardoor ik pitten en zaden heb toegevoegd. Je kunt hier zelf eindeloos in variëren.

 

Wanneer de cake klaar is, snijd je hem aan en serveer je hem met een heerlijk bolletje ijs naar smaak. Je kunt gaan voor snel en simpel, wat ik zelf ook heb gedaan, en een bak ijs kopen in de supermarkt. Je kunt ook het ijs helemaal zelf maken. Benieuwd hoe je dit doet? Lees mijn recept om zelf ijs te maken. Eventueel nog lekker een toefje slagroom erbij en je bent klaar om te gaan Genieten zonder Gluten.