Laurier-ijs met stoofperen

Tijdens de kookworkshop van Ben Ungermann heeft hij een heerlijk ijsrecept met ons gedeeld. Zelf ben ik niet zo heel erg van de toetjes, maar deze ijssmaak is heerlijk. Voor de afgelopen kerst was ik op zoek naar iets lekkers om bij dit ijs te serveren. Het recept van Ben was origineel ijs met een pompoentaartje, maar binnen onze familie lust niet iedereen pompoen. Verder zoeken naar een andere combinatie dus; stoofperen van mijn zus! Een heerlijke combinatie en het betekende voor mij minder lang in de keuken staan.

 

Ingrediënten voor laurierijs:

- 2 cups slagroom (dit is ongeveer 480 ml)

- 1 cup melk (dit is ongeveer 240 ml)

- 6 tot 10 grote laurierbladeren

- 2 eieren

- 170 basterdsuiker

- 1 zakje vanille suiker of vloeibaar vanille extract (ongeveer 15 ml)


Ingrediënten voor stoofperen:

- 1 kilo peren

- Suiker

- Kaneelpoeder

 

Voor het maken van het ijs is een ijsmachine nodig. Zelf heb ik ongeveer 3 jaar geleden een ijsmachine gekocht. Belangrijk bij het maken van ijs is dat de bak van de ijsmachine minimaal 24 uur in de vriezer heeft gelegen. Ik heb hierom de bak standaard in de vriezer liggen. Op deze manier hoef ik niet 24 uur van te voren te bedenken dat ik ijs wil maken.


Om de smaak van de laurier te versterken is het verstandig om de bladeren in de melk te laten weken de nacht voordat je het ijs gaat maken. Wanneer dit niet mogelijk is, kan het ook korter, maar de minimale tijd voor het weken in de melk is 2 uur.

 

Stoofperen

De stoofperen zijn ontzettend makkelijk om te maken, de belangrijkste taak hiervoor is het hebben van geduld. Schil de peren en snijd ze in stukken. Doe de peren in een vergiet en laat ongeveer 3 tot 5 minuten water over de peren stromen. Hierdoor zuigen de peren zich vol met water. Doe de peren in een pan en voeg suiker en kaneelpoeder toe. Het aangeven van een exacte hoeveelheid is lastig. Het belangrijkste is dat alle stukken peer bruin zijn en de verhouding suiker:kaneel is ongeveer 1:2. Wanneer alle peren goed bruin zijn, zet je de pan op laag vuur met de deksel erop. Hierna begint het lastigste; wachten tot je hele huis naar de peren en kaneel ruikt. Dit duurt ongeveer een uurtje of 1 á 2, maar ook hierbij gaat het weer op gevoel of beter gezegd op geur. Zodra je het echt begint te ruiken, zijn de peren klaar. Haal de peren van het vuur en laat ze afkoelen.


Laurierijs

Doe de eieren en suiker in een kom en klop deze op met een mixer tot een glad mengsel, zoals een meringue mengsel. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Zelf heb ik een mixer die ik aan kan zetten zonder hem te moeten vast houden. Dit is geen must, maar zorgt er wel voor dat je ondertussen verder kunt met andere onderdelen van het recept.

 

Pureer de laurierbladen die in de melk zitten. Om er zeker van te zijn dat er geen grote stukken laurier achterblijven in de melk, is het verstandig de melk door een zeef te halen.

 

Wanneer het mengsel van ei en suiker goed is, voeg je de melk en vanille toe en mix je dit ongeveer 3 tot 5 minuten.

 

Na ongeveer 5 minuten voeg je de slagroom toe aan het mengsel. Wanneer het mengsel dik en romig is, is het klaar.


Zet de ijsmachine aan en voeg het mengsel toe aan de machine. Zorg ervoor dat je echt niet vergeet de machine aan te zetten voordat je het mengsel toevoegt. Anders bevriest het mengsel meteen aan de kanten van de machine, wat niet moet, het moet juist langzaam bevriezen tijdens het draaien.


Het draaien van het ijs duurt ongeveer 1 tot 2 uur, dit is een beetje afhankelijk van welke ijsmachine je gebruikt.

 

Om het toetje mooi op te maken, heb ik speculaas tot kruimels geslagen en deze op een bord gelegd. Daarnaast een bolletje (of 2 of 3) ijs en de afgekoelde stoofperen; en voilá het is tijd om te Genieten zonder Gluten.