Uiensoep

Als ik ergens van kan genieten is het een heerlijke kom soep. Er zijn oneindig veel soorten soepen en deze keer maakte ik een heerlijke glutenvrije en vegetarische uiensoep. Je zult misschien denken uiensoep is altijd vegetarisch, maar dat is niet het geval. Om het extra smaak te geven wordt er vaak gebruik gemaakt van runderbouillon, maar dat is bij dit recept niet het geval!

 

Ingrediënten:

- Boter

- 500 gram uien

- 2 eetlepels bloem

- 2 groentebouillon blokjes

- Water

 

500 gram uien snijden is geen pretje, maar ik geloof je het is de moeite zeker waard, want na 3 uurtjes heb je een heerlijke kom soep. Terwijl je begint met het snijden van de uien, zet je alvast een pan op het vuur om warm te worden.

 

Wanneer de pan warm is, voeg je ongeveer 50 gram ongezouten boter toe om te smelten. Zodra de boter gesmolten is, is het tijd om de uien te gaan karamelliseren. Dit is wat uiteindelijk de smaak aan je soep gaat geven. Zorg dus dat je het vuur niet te hoog zet waardoor de uien verbranden. Het karamelliseren duurt minimaal 20 minuutjes. Je doet dit op gevoel en zicht, kijk goed naar de kleur van de uien en zorg dat je met regelmaat roert.

 

Wanneer de uien goed gekaramelliseerd zijn, voeg je 2 eetlepels bloem toe en roer je het goed door. Dit laat je ongeveer 3 minuten opstaan voordat je de bouillonblokjes en het water toevoegt. Dit laat je voor minimaal 2 uur op een laag vuur opstaan.

 

Uiensoep is natuurlijk heerlijk met een stokbroodje uit de oven met kaas, maar het is nog lekkerder met een focaccia van Allergento. Eventjes de oven in om op te warmen terwijl je de soep in een kom giet en daarna is het tijd om te Genieten zonder Gluten.