Groene risotto

Risotto is altijd een goed idee en is ook heel goed te eten als vegetarisch gerecht. Wanneer je er genoeg groenten bij voegt, is het hartstikke vullend en mis je een stukje vlees of vis er absoluut niet bij. Bij vegetarisch denk ik altijd meteen aan groen, uiteraard zijn er genoeg groenten met andere kleuren maar toch is dat de eerste associatie die ik heb. Daarom heb ik deze risotto extra vegetarisch gemaakt door alleen maar groene groenten te gebruiken.

 

Ingrediënten:

- Risotto rijst

- Groenten bouillon

- Bosui

- Spruiten

- Sperziebonen

- Asperges

- Groene pesto

- Parmezaanse kaas

- Rucola

- Mozzarella

 

Het maken van risotto wordt soms als lastig ervaren, maar eigenlijk is het helemaal niet zo lastig. Het belangrijkste is dat je niet wegloopt van het fornuis en niet te strak op de klok kijkt. Koken is vooral een gevoelsdingetje en tijden die op verpakkingen staan zijn een indicatie/richtlijn geen strakke eis.

 

Begin met het fruiten van de bosui in een pan met een klein beetje olie en voeg hierna de risotto rijst toe. Wanneer de rijst glazig is geworden, is het tijd om per jus of soep lepel de bouillon toe te voegen. Mijn tip voor risotto? Durf heb vuur iets hoger te zetten en pas te roeren net voordat de rijst aanbrand/aankoekt aan de pan. Na het roeren voeg je weer een nieuwe lepel toe en dit blijf je doen tot dat de rijst de bouillon niet meer opneemt. Dan voeg je de Parmezaanse kaas toe om het wat romiger te maken.

 

Terwijl je de bouillon toevoegt aan de rijst, zet je een 2e pan op voor de groenten. Je begint met de spruiten. Zelf snijd ik deze altijd in stukken voordat ik ze bak. De reden hiervoor is dat je op deze manier zeker weet dat je de hele spruit gaart en dit in een redelijke gelijke tijd gebeurd. Een hele spruit heeft verschillende diktes, dus om al je spruiten tegelijk te garen is lastig wanneer ze nog heel zijn.

 

Na ongeveer 5 minuten voeg je de sperziebonen toe aan de spruiten. De sperziebonen snijd ik ook altijd in stukken, eigenlijk om dezelfde reden als de spruiten. Daarnaast ook omdat ik tijdens het eten lui ben en het liefst alleen een lepel door mijn bord haal en niet eerst nog iets wil snijden om het passend te maken voor mijn mond.

 

Een paar minuutjes later is het tijd voor de groene pesto gevolgd door de asperges. Dit geheel laat je voor 5 minuten op staan. Als het goed is, is ongeveer tegelijk de risotto ook klaar. Eventueel kan er aan de risotto ook nog groene pesto worden toegevoegd voor wat extra smaak.

 

Dan is het tijd om alles op het bord te leggen. Ik begon met de groenten, gevolgd door een flinke schep risotto met daarop wat blaadjes rucola en als laatste nog wat mozzarella want laten we eerlijk zijn je hebt nooit te veel kaas op een bord liggen. Een klein beetje peper over het geheel en het is tijd om te Genieten zonder Gluten.