Subway

Ongeveer 2 weken geleden hoorde ik het geweldige nieuws dat vanaf nu de Subway ook glutenvrije broodjes verkoopt. Dit moest ik uiteraard zo snel mogelijk gaan testen en dat deed ik dus ook, afgelopen zaterdag.

 

Samen met mijn moeder ging ik naar de Subway in Oosterhout, Noord Brabant. Het personeel was nog niet zeer bekend met de glutenvrije broodjes, maar volgde het voor geschreven protocol goed op. Er werd schoongemaakt, nieuwe handschoenen aangedaan en een verpakt glutenvrij broodje gehaald van achter.

 

Er werd netjes gemeld dat er niet 100% kan worden gegarandeerd dat er geen kruisbesmetting plaatsvind. Dit risico nam ik voor lief, maar ik lette wel goed op met alles wat er gebeurde. Het broodje werd netjes met schonen handschoenen opengemaakt en op een nieuw bakpapier in de oven gelegd om te ontdooien. Hierna koos ik wat ik op het broodje wilde; ik koos voor Taco Chicken met sla, komkommer, ui en barbecue saus. Niet alle soorten beleg is glutenvrij, maar dit staat allemaal heel netjes aangegeven op de allergenen kaart.

 

Nadat het broodje uit de oven kwam, werd het gesneden en kon ik, samen met mijn moeder gaan proeven. Het was 3 uur ’s middags dus we hadden besloten om het broodje te delen. Het ging vooral om het uitproberen van het broodje en het bekijken van de werkwijze. Niet zo zeer om het stille van een hongerig gevoel. Het broodje zag er goed uit en smaakte heerlijk. Doordat het broodje 2 keer in de oven moet, zijn de randjes wel iets of wat aan de droge kant, maar dit is niet overheersend en doet niets onder aan de smaak.

 

Uiteraard kan een bedrijf altijd nog verbeteren, maar de basis is zeker goed bij Subway. Wat er in mijn ogen nog kan worden aangepast om de kans op kruisbesmetting te verkleinen:

- Gebruik voor het snijden van de broodjes een ander mes. Nu werd het mes met een doekje schoongeveegd voordat het broodje gesneden werd.  Door simpelweg 2 kleuren messen neer te leggen, voorkom je al een hoop.

- De diverse soorten beleg worden uit dezelfde bak gepakt, met dezelfde lepel, als de gewone broodjes. Dit kan voorkomen worden door aparte bakken en lepels te hebben voor de glutenvrije klanten. Het is zeer begrijpelijk dat hierdoor het glutenvrije assortiment kleiner wordt. Maar ik denk dat ik namens veel coeliakie patiënten spreek wanneer ik zeg dat we liever iets minder keuze, maar 100% glutenvrije keuzes hebben, dan meer keuzes maar ook meer kans op kruisbesmetting.

 

Het is dus een risico, maar in mijn geval was het de moeite waard. Ik heb nergens last van gehad en eindelijk eens heerlijk kunnen Genieten zonder Gluten bij de Subway.